[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/19\/samiravdic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/19\/100x73\/samiravdic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/19\/samiravdic.jpg","size":"48.12","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Avdić - Značajna sredstva za kulturu i sport u 2021. godini

Vlada Kantona Sarajevo donijela je na jučerašnjoj sjednici Odluku o programu utroška sredstava tekućih i kapitalnih transfera utvrđenih budžetom KS i Ministarstva kulture i sporta za 2021. godinu.

Iako je budžet za ovu godinu značajno umanjen, po riječima ministra kulture i sporta KS Samira Advića, sredstva su odlično isplanirana i bit će implementirana na najbolji mogući način kad je u pitanju taj resor.

- Već početkom marta Ministarstvo će raspisati poziv za dodjelu sredstava iz tekućih grantova za oblast kuture i sporta. Sredstva su namijenjena za sedam institucija kulture od značaja za BiH identična kao u prethodnoj godini odnosno palnirano je 700.000 KM. Iz Ministarstva za nauku i visoko obrazovanje bit će izdvojeno i dodatnih 200.000 KM za Nacionalnu biblioteku BiH - saopćio je ministar Avdić.

Naglasio je da je 500.000 KM osigurano za Olimpijski program, te 500.000 KM za poticaj razvoja audiovizuelnih rješenja i produkcije.

- Za kapitalne transfere prema općinama i gradovima planiran je 1.000.000 KM za oblast sporta te 1.500.000 KM za infrastrukturne projekte u oblasti kulture. Planirana su i sredstva za vrhunski sport, takmičarsko-razvojni sport, sportske priredbe, podršku sportskom podmlatku kao i nagrade sportistima za osvojene medalje - naveo je ministar Avdić, saopćila je Služba za protokol i press KS.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!