[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/03\/30\/l-6d6d8ddd1fbf820bab83667f84482fa8.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/03\/30\/100x73\/l-6d6d8ddd1fbf820bab83667f84482fa8.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/03\/30\/l-6d6d8ddd1fbf820bab83667f84482fa8.jpeg","size":"66.71","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Astronomi otkrili jednu od najvećih crnih rupa ikada uočenih

Jedna od najvećih crnih rupa ikada zabilježenih otkrivena je pomoću nove tehnike koja bi mogla uočiti još hiljade nezasitnih nebeskih čudovišta u narednim godinama, tvrde astronomi.

Ultramasivna crna rupa, jedna od samo četiri ikada uočene, više od 30 milijardi puta veća je od mase Sunca, navodi nova studija.

To je prva crna rupa ikada uočena pomoću fenomena zvanog gravitacijsko sočivo, u kome se čini da svjetlost koja putuje prema nama iz daleke galaksije povećava i savija se prema unutra, odajući prisustvo tamnog diva.

James Nightingale, astronom s britanskog univerziteta Durham i glavni autor studije, izjavio je za AFP da je proces "sličan blještanju svjetlosti kroz podnožje čaše za vino".

Rekao je kako je "veoma slučajno" što je svjetlost galaksije u dalekom svemiru putovala izuzetno blizu ove crne rupe, koja je otprilike dvije milijarde svjetlosnih godina od Zemlje.

To bi čak mogla biti najveća crna rupa ikada zabilježena, ali je bilo teško reći sa sigurnošću s obzirom da su razne tehnike i neizvjesnosti uključene, dodao je.

Supermasivne crne rupe nalaze se u središtu galaksija koristeći svoju ogromnu gravitaciju da proždiru zvijezde poput čestica prašine, ne dozvoljavajući čak ni svjetlosti da pobjegne.

Prethodne crne rupe ove veličine uočene su kada njihovo proždrljivo gutanje zvijezda oslobađa ogromne količine svjetlosti na rubovima - ili mjerenjem orbite zvijezda koje se ubrzavaju dok prolaze.

Te tehnike funkcioniraju, međutim, samo za galaksije relativno blizu Zemlje.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!