[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/26\/communication-telecommunication-mind-reading-tele-reading-signal-512.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/26\/100x73\/communication-telecommunication-mind-reading-tele-reading-signal-512.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/26\/communication-telecommunication-mind-reading-tele-reading-signal-512.png","size":"143.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Amerikanci planiraju nove inovacije: Vojnicima se nastoji omogućiti da međusobno čitaju misli

Amerika ne ulaže u svoju vojsku samo u domenu nuklearnog naoružanja ili bespilotnih letjelica, već sve više, svoj novac ulažu i u neuronauku, prenosi C4ISRNET.

Želja im je, da u skorijoj budućnosti kreiraju sistem koji bi omogućio, vjerovali ili ne, telepatsku komunikaciju između vojnika. 

Za razvoj ovog sistema, koji bi bilježio signale na mozgu vojnka i prevodio ih, te na taj način omogućio čitanje misli, Američka vojska je izdvojila oko 6.25 miliona dolara za period od pet godina.

- Možete pročitati što hoćete, ali to ne znači i da ćete to razumijeti - kazao je vođa programa Hamid Krim za C4ISRNET, te je dodao -Sljedeći je korak moći to razumijeti. Na kraju dana, to nam je i namjera - imati računalo koje bi moglo u potpunosti komunicirati s mozgom.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!