[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/aspirin.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/100x73\/aspirin.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/aspirin.jpg","size":"71.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Američko sturčno povjereništvo povuklo preporuku o uzimanju aspirina

Stručno povjereništvo američke vlade saopštilo je u utorak da više ne preporučuje dnevnu dozu aspirina kako bi se smanjio rizik od srčanog i moždanog udara kod ljudi starijih od 60 godina, prenijela je francuska novinska agencija Afp.

Osobe u životnoj dobi od 40 do 59 godina koje imaju veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, ali nemaju historiju te bolesti, trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom i donijeti individualnu odluku hoće li početi uzimati lijek.

Lijek razrjeđuje krv, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara.

Od 2016. godine Radna grupa za prevenciju, vladino medicinsko stručno povjereništvo, preporučila je dnevnu dozu aspirina za osobe u pedesetim godinama koje imaju 10 posto veći rizik od srčanog ili moždanog udara u sljedećih 10 godina.

Panel je tada također rekao da bi za rizične osobe u 60-im godinama, odluka o uzimanju aspirina trebala biti individualna.

U utorak su stručnjaci rekli da dobrobiti aspirina nisu dovoljne da se uravnoteže s povećanim rizikom od krvarenja, osobito u mozgu ili crijevima, kod starijih osoba.

- Svakodnevna upotreba aspirina može pomoći u sprječavanju srčanog i moždanog udara kod nekih ljudi, ali može uzrokovati i potencijalno ozbiljne štete, kao što je unutrašnje krvarenje -  rekao je član radne skupine John Wong.

Ove nove preporuke još nisu konačne. One će biti otvorene za javnu raspravu do početka studenog.

Prema studiji iz 2017., 23 posto odraslih osoba u dobi od 40 i više godina koje nemaju kardiovaskularne bolesti uzimalo je aspirin kao preventivnu mjeru, od čega je 23 posto to učinilo bez preporuke liječnika.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!