[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/06\/veliki-bespilotni-avion.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/06\/100x73\/veliki-bespilotni-avion.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/06\/veliki-bespilotni-avion.png","size":"510.40","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Američka mornarica "vadi" asa iz rukava!

Američka mornarica razvija avion koji bi mogao ostati u zraku punih 90 dana

Avion koji trenutno nosi ime Skydweller, spada u kategoriju bespilotniih letjelica, a impresivno vrijeme autonomije trebala bi postići rasponom krila na kojima bi se trebali nalaziti solarni paneli. 

Kako u prestižnom New Scientistu piše, Skydweller apravo je temeljen na solarnom avionu, Solar Impulse 2, koji je boletio Zemlju još 2015. i 2016. godine. Ali, za razliku od njega koji ima pilotsku kabinu, Skydweller je neće imati, što će omogućiti duži ostanak u zraku. 

U konačnici bi Skydweller trebao imati raspon krila od gotovo 72 metra, na kojima će biti 270 metara kvadratnih fotonaponskih ćelija, koje će pak proizvoditi do 2 kilovata struje. Letjelica će moći ponijeti i do 400 kilograma dodatnog tereta u obliku radara, kamera i slične opreme za nadzor.

- Trenutno planiramo testirati autonomni let, potom autonomno polijetanje i slijetanje -  istaknuo je direktor američko-španjolske tvrtke Skydweller Aero, Robert Miller. 

 -Kad sve bude dokazano da radi, krenut ćemo s testovima izdržljivosti, a cilj nam je let duži od 90 dana - dodao je. 

Skydweller bi mornarici trebao garantovati stalni nadzor mora tokom praćenja bojnih brodova na njihovim misijama.

Naime, tokom misija, bojne brodove najčešće prate avioni koji nadziru more oko brodova. No, oni su skupi za održavanje, a i svako njihovo polijetanje i slijetanje zahtjeva dodatne logističke troškove. Bespilotna letjelica kao što je Skydwellera, koja bi u zraku mogla ostati danima, smanjila bi te troškove, navodi se u New Scientistu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!