[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/19\/211119-slika2-stablo-1024x768.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/19\/100x73\/211119-slika2-stablo-1024x768.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/19\/211119-slika2-stablo-1024x768.jpg","size":"78.57","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Ambasadoru Danijelu Hunnu prezentirani Principi za izmjene Ustava BiH

Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Danijel Hunn primio je delegaciju nevladinih organizacija Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV), Srpskog građanskog vijeća (SGV) i Foruma parlamentaraca BiH 1990 u svojoj rezidenciji u Sarajevu.

Delegaciju su činili Miro Lazović (Forum parlamentaraca), prof. dr. Ivo Komšić (HNV), prof. dr. Lada Sadiković (VKBI), Živko Radišić (SGV) i mr. sc. Emir Zlatar, koordinator nevladinih organizacija (NGO).

Tokom višesatnog razgovora, delegacija NGO podrobno je informisala ambasadora Hunna o aktivnostima nevladinih organizacija koji se odnose na aktuelno društveno i političko stanje u BiH te mu prezentirala 'Principe za izmjene Ustava BiH' i uručila 'Otvorena pitanja međunarodnim zvaničnicima', s molbom da u okviru svojih kapaciteta i mogućnosti s tim materijalima upozna dužnosnike Švicarske kao i kolege u diplomatskom koru u BiH.

Delegacija NGO informirala je ambasadora Hunna da je gotovo 25.000 građana Bosne i Hercegovine putem web aplikacije www.izmjeneustava.com podržalo Principe za izmjene ustava BiH te da je ovo prva anketa građana BiH o ustavnom položaju BiH nakon održanog referenduma građana BiH 1. marta 1992. godine.

Ambasador Hunn istakao je značaj i ulogu organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini posebno s aspekta uključivanja u sve bitne društvene procese te da je jako važno da se čuje glas civilnog sektora i građana BiH.

Posebnost toj aktivnosti daje činjenica da su u ovoj inicijativi uključeni predstavnici svih etničkih grupa u BiH čiji je glas po pitanju budućnosti BiH jedinstven i jasan.

Delegacija NGO je ambasadoru uručila poklon poster bosanske vladajuće srednjevjekovne dinastije Kotromanjića koja svjedoči o hiljadugodišnjoj povijesti Bosne i njenoj različitosti koja bi trebala biti paradigma današnje Evrope.

Ambasador Hunn izrazio je želju da se međusobni susreti i saradnja nastave u narednom periodu, saopćio je koordinator NGO.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!