[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-5437b7cec0f6d2b568b501e5474d65cc.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/100x73\/l-5437b7cec0f6d2b568b501e5474d65cc.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-5437b7cec0f6d2b568b501e5474d65cc.jpg","size":"81.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Ambasador Reilly u TK: Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo u fokusu djelovanja Vlade TK

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović primili su danas u posjetu delegaciju Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio ambasador Julian Reilly.

Na radnom sastanku premijer Halilagić je izrazio zadovoljstvo ponovnom posjetom ambasadora Reillya Tuzli i Tuzlanskom kantonu.

- Velika Britanija je naša prijateljska i partnerska država, a međusobni razgovori otvaraju brojna polja potencijalne saradnje i zajedničkih projekata - kazao je premijer Halilagić, te ambasadora Reillya upoznao i sa planom rada i fokusnim tačkama Vlade Tuzlanskog kantona u 2024. godini.

Na današnjem sastanku je razgovarano i o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, ali i o potencijalima i mogućim investicijama, o obnovljivim izvorima energije, te zdravstvu i obrazovanju.

- Izgradnja zgrade Vlade TK i četiri objekta u Kampusu Univerziteta su fokusne tačke djelovanja Vlade u ovoj godini. Također, privodi se kraju kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a kojim želimo provesti mjere energijske efikasnosti na oko 200 javnih objekata u TK. I to je jasan pokazatelj energijske tranzicije Tuzlanskog kantona – rekao je Halilagić.

Također, značajan je i interes privrednika u TK za izgradnju solarnih elektrana, ali su velika prepreka, kako je rečeno, federalni propisi koji otežavaju ove investicije.

- Uz izmjene tih federalnih propisa mislim da bismo na TK imali snažan zaokret u smislu energijske tranzicije i povećanje stepena proizvodnje električne energije iz ekološki prihvatljivih izvora - objasnio je Halilagić akcentirajući da je TK već izmijenio određene kantonalne zakone i nastojao olakšati ovakve investicije, ali problem još uvijek predstavljaju određeni federalni propisi.

Tokom današnjeg sastanka posebno je ukazano na neophodnost unapređenja saradnje federalnog i kantonalnih nivoa vlasti. Prije svega na pravičnu raspodjelu prikupljenih sredstava i finansijske tokove, ali i druga pitanja od interesa za građane.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović je naglasio da je Tuzlanski kanton slika kakva BiH treba da bude.

- U mnogo čemu smo primjer, kao uostalom i u činjenici da sam uručio mandat najmlađem premijeru u BiH. Danas nas i u tome mnogi slijede - rekao je te pozvao ambasadora da svojim konekcijama utiče na ravnomjernije usmjeravanje sredstava u infrastrukturne i razvojne projekte na području TK.

Ambasador Reilly je istakao da su putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo prepoznate fokus tačke djelovanje Vlade TK, te da je Tuzla primjer međuetničke saradnje i suživota, što treba biti preneseno i na druga područja u Bosni i Hercegovini.

- Također, energijska tranzicija je proces na kojem je u interesu i Bosne i Hercegovine da istraje stoga podržavamo i ohrabrujemo Vladu i Skupštinu Tuzlanskog kantona da na tom planu nastave svoje djelovanje - kazao je danas ambasador Reilly, saopćeno je iz Odjela za informisanje Vlade TK.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!