[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/18\/al-thani.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/18\/100x73\/al-thani.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/18\/al-thani.jpg","size":"45.06","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Al-Thani: Vjerujemo da iz zaljevske krize niko neće izaći kao pobjednik

Potpredsjednik katarske Vlade i ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani potvrdio je da sve zemlje koje su strane u sporu moraju imati želju za rješavanjem zaljevske krize, javila je katarska novinska agencija QNA.

Govoreći na sjednici pod nazivom "Pogled s Bliskog istoka" koja je održana u okviru virtualnog globalnog sigurnosnog foruma 2020. godine, Al-Thani je rekao da "imamo želju da pronađemo rješenje za stabilnu regiju GCC-a (Gulf Cooperation Council – Vijeće za saradnju u Zaljevu) koja je potrebna u turbulentnim vremenima. Bilo da je to pod američkim predsjednikom Donaldom Trumpom ili novoizabranim predsjednikom Joeom Bidenom, uglavnom će osnova za bilo koje rješenje biti dobra namjera blokirajućih zemalja i države Katar."

Dodao je da Katar ima dobre namjere za konstruktivan angažman sa zemljama koje blokiraju tu zemlju kako bi se postiglo pravedno rješenje.

-Vjerujemo da iz ove krize nema pobjednika. Jedina posljedica ove krize je veća nestabilnost u našoj regiji. Ako  brinemo o našoj budućnosti i budućnosti naših ljudi, mislim da moramo pronaći pravedno rješenje za ovu krizu - kazao je Al-Thani.

Dodao je da Katar nije vodio nikakvu neprijateljsku aktivnost protiv zemalja koje ga drže u blokadi.

-Spremni smo, ako te zemlje imaju istu spremnost da rade u dobroj namjeri i na osnovu tačnih informacija, riješiti krizu i doći do pravednog rješenja koje je u interesu naših ljudi - poručio je potpredsjednik katarske Vlade i ministar vanjskih poslova Katara.

Naglasio je da se izborni rezultat u SAD-u uglavnom tiče Amerikanaca, ali je čestitao novom rukovodstvu, bilo da se radi o administraciji novoizabranog predsjednika Bidena ili predsjednika Trumpa.

Naglasio je da država Katar ima strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Državama i da su veze razvijene na čvrstim temeljima. Rekao je da katarsko-američke veze pokrivaju mnoga područja poput odbrane, sigurnosti, ekonomije, poslovanja, obrazovanja, energetike i drugih sektora.

Što se tiče rezultata američkih izbora, kazao je da američka politika neće utjecati samo na zaljevsku regiju, već će utjecati na cijeli svijet.

Dodao je da zaljevskoj regiji nije potrebna nova trka u naoružanju, jer više naoružanja znači veću nestabilnost.

-Ne kažemo da države ne bi trebale graditi odvraćajuće snage, jer je to zemljama potrebno, a Katar to mora. Moramo više ulagati u diplomaciju i diplomatska rješenja s Iranom i konstruktivnije se angažirati s njima", rekao je i naglasio da je u proteklih godinu i po dana bilo mnogo napora da se strane okupe radi razgovora s Iranom.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!