[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/26\/ransomware.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/26\/100x73\/ransomware.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/26\/ransomware.jpg","size":"67.82","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Ako ste "pokupili" ransomware ne brinite se previše: Postoji stranica sa 121 alatom koji vas može spasiti

Napadi ransomwareom, odnosno zlonamjernim programom koji blokira pristup podacima i traži otkupninu u zamjenu za ključ koji ih otključava, sve su češći.

Kibernetski kriminalci koji stoje iza takvih napada imaju samo jedan cilj - zaraditi što više novca u što manje vremena i uz što manji trud. Što je broj zaraženih kompjutera veći, to su veće šanse da i oni nešto zarade.

Većina korisnika kompjutera, čiji se broj sada već sigurno broji u milijardama, u nekom je trenutku čula za ransomware, neki su se možda i našli u situaciji da su zbog njega ostali bez važnih podataka ili novca.

Iako policija poziva da se svaki takav napad prijavi te da se ne plaća otkupnina za podatke jer to nije nikakva garancija da će ih žrtve dobiti natrag, ljudi se najčešće nađu u situaciji da ne znaju što napraviti kad im se kompjuter odjednom nađe zaraženo ransomwareom.

Kako bi pomogli napadnutim građanima, ali i upozorili na opasnosti koje ransomware predstavlja, u Europolu su prije pet godina pokrenuli stranicu "No More Ransom", na kojoj objavljuju alate kojima je moguće detektirati i otključati računala koja su inficirana ransomwareom.

Ističu kako su u tih pet godina uspjeli spriječiti kibernetske kriminalce da zarade gotovo milijardu eura.

Građani na stranici "No More Ransom", mogu pronaći 121 besplatan alat koji je sposoban prepoznati čak 151 ransomware inačicu i otključati je, a sve zahvaljujući 170 partnera iz javnog i privatnog sektora koji su sarađivali i još uvijek surađuju s Europolom, i na taj način se bore protiv zlonamjernih programa, ali i iznuđivanaj od strane hakera. 

Iz Europola su sastavili listu savjeta kako se zaštititi i spriječiti ransomware napad:

- Redovno izrađujte sigurnosne kopije podataka pohranjenih na kompjuteru, tako da zaraza ucjenjivačkim softverom ne bi zauvijek uništila vaše lične podatke.

- Ne pokrećite poveznice u neželjenoj, neočekivanoj ili sumnjivoj elektronskoj pošti (e-mail).

- Izbjegavate dijeljenje ličnih podataka.

- Pazite i na najsitnije detalje kada upravljate osjetljivim podacima.

- Razmotrite primjenu provjere autentičnosti u više koraka na svojim važnim mrežnim računima.

- Budite oprezni pri pregledu internetskih stranica i ne aktivirajte sumnjive poveznice, skočne prozore ili dijaloške okvire.

- Pretražujte i preuzimajte samo službena izdanja softvera i samo s provjerenih web-lokacija.

- Koristite robusne sigurnosne proizvode kako biste zaštitili svoj sistem od svih prijetnji, uključujući i ucjenjivačke napade.

- Nikada ne priključujte nepoznate USB memorijske uređaje na svoj sistem.

- Koristite virtualnu privatnu mrežu (VPN) kada ste povezani preko javne Wi-Fi mreže.

- Provjerite da su vaš sigurnosni softver i operativni sistem ažurirani.

- Ne koristite račune s visokim privilegijama (račune s administratorskim pravima) u svakodnevnim poslovima.

- Aktivirajte opciju „Show file extensions“ pod Windows postavkama na vašem kompjuteru.

- Uključite lokalni firewall.

Ukoliko ste već "zaraženi" s ovim zlonamjernim programom, onda treba uraditi sljedeće: 

1) Ako otkrijete nepoznati ili nekontrolisani proces na vašem uređaju, odmah prekinite internetsku ili drugu mrežnu vezu (kao što je kućni Wi-Fi) - to će spriječiti daljnje širenje zaraze.

2) Ne plaćajte otkupninu. Na taj način finansirate kriminalce i potičete nove protuzakonite aktivnosti. Ne postoje jamstva da ćete dobiti pristup svojem uređaju ili podacima, a izgledno je da biste ponovno mogli biti meta napada u budućnosti.

3) Fotografišite ili napravite snimku zaslona na kojoj je poruka o otkupnini.

4) Ako je dostupan, koristite antivirusnu ili zaštitu od zlonamjernog softvera za uklanjanje ucjenjivačkog softvera sa svog uređaja. Možda ćete morati pokrenuti uređaj u sigurnom režimu rada (Safe Mode).

5) Uklanjanje ucjenjivačkog softvera neće dešifrirati vaše datoteke, ali će vam omogućiti da izvršite slijedeće korake, a da nove datoteke ne postanu šifrirane.

6) Ako ste imali sigurnosnu kopiju, izvršite povrat informacija te pročitajte naš savjet o tome kako spriječiti da još jednom budete žrtva napada.

7) Ako nemate sigurnosnu kopiju, idite na adresu www.nomoreransom.org kako biste provjerili je li vaš uređaj zaražen tipom ucjenjivačkog softvera za koje postoje besplatni alati za dešifrovanje. Informacije o ucjenjivačkoj poruci bit će od koristi u ovom postupku.

8) Prijavite slučaj policiji. Što su vaše informacije iscrpnije, s većim će uspjehom policija biti u mogućnosti onemogućiti kriminalni poduhvat.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!