[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/17\/smog.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/17\/100x73\/smog.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/17\/smog.jpg","size":"228.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

AKO NISTE ZNALI: Smog “guši” i D vitamin, zato je za naše zdravlje važno unositi ga u neophodnim količinama

Zagađen zrak koji udišemo mnogostruko šteti našem zdravlju. Bosanskohercegovački gradovi (Sarajevo, Zenica, Tuzla, Lukavac, Kakanj, Prijedor i mnogi drugi) spadaju trenutno u najzagađenije gradove u svijetu.

Osim poznatih opasnosti koje čini na dišne puteve i pluća, zagađenje dodatno pogoršava postojeće hronične bolesti disajnog sistema kao i bolesti srca i krvnih sudova, a nosi i druge rizike po zdravlje i ostavlja veoma teške posljedice na ljudski organizam.

Smog kojim smo danima prekriveni “guši” i jedan vitamin koji je izuzetno važan za naš organizam – a to je vitamin D. Zima je svakako period u godini kada je sunčevih zraka manje i opasnost od nedovoljnog stvaranja vitamina D u našem organizmu mnogo veća, a kada se i tom očekivanom zimskom manjku vitamina D doda opasnost koju po taj vitamin donosi smog, možemo s pravom reći da je naše zdravlje jako ugroženo te da je rizik od bolesti veći u uslovima zagađenja zraka.

Izuzetno osjetljive skupine stanovništva su djeca, starije osobe i trudnice iako niti jedna starosna kategorija stanovništva nije pošteđena rizika od zagađenja zraka i niskih nivoa vitamina D usljed tog zagađenja. Naučnici su utvrdili da zagađenje zraka zimi dodatno pridonosi smanjenju nivoa vitamina D u organizmu, te da su nivoi vitamina D dodatno smanjeni kod osoba koje žive u zagađenim područjima u poređenju sa podnebljem gdje nema smoga. Navedeno se objašnjava činjenicom da zagađenje zraka, uključujući  azotni oksid, sumpor dioksid i ozon, apsorbuje sunčevo zračenje i dodatno smanjuje prolaz sunčevih zraka do zemljine površine, a time i efekat ekspozicije suncu u produkciji vitamina D.

Sunce je neophodno za sintezu vitamin D. Čovjek je fiziološki adaptiran na produkciju vitamina D u organizmu  kao odgovor na sunčevo zračenje, posebno, UVB zrake.  50-90% vitamina D se apsorbuje kroz kožu, ostatak dolazi iz hrane. Koža je naš najveći tjelesni organ i vitamin D produciran u koži, može trajati najmanje dva puta duže od od onog unešenog hranom. Za djecu i odrasle važi da je izlaganje suncu lica i podlaktica u trajanju 15-20 minuta jdovoljna doza ovog “sunčanog “ vitamina. Produkcija vitamina D u koži je direktno proporcionalna ekspoziciji sunčevim zrakama. Bez obzira na unos određenih namirnica koje sadrže sastojke koji se pretvaraju u našem organizmu u vitamin D, ako nema sunčevih zraka iz tih sastojaka tzv. provitamina neće nastati vitamin D. Deficit vitamina D najvećim dijelom se dovodi u vezu sa životnim stilom – manjak aktivnosti u vanjskoj sredini i okolišni faktori, kao što je zagađenje zraka. Zbog toga je zimi manja ili potpuno u našem organizmu izostaje optimalna proizvodnja vitamina D.

Značaj vitamina D

Vitamin D je mnogo više od vitamina. Nije važan samo za zdravlje  koštanog sistema i metabolizam minerala (kalcija, fosfora), već za cjelokupno zdravlje. Niski nivoi vitamina D dovode se u vezu sa slabljenjem imuniteta što za posljedicu može imati nastanak ne samo češćih infekcija disajnog sistema (poput prehlade i gripe) zbog čega se preporučuje preventivno uzmanje vitamina D u obliku suplemenata koji zadovoljavaju dnevne potrebe za ovim vitaminom, nego se manjak ovog vitamina dovodi u vezu sa oboljevanjem od hroničnih oboljenja srca i krvnih sudova, od šećerne bolesti, depresije i karcinoma, komplikacija trudnoće, a ima učinak i u nastanku  autoimunih oboljenja. Deficit vitamina D se manifestuje kao opšta slabost, bolovi u mišićima, promjenama u strukturi kostiju. Osobe sa alergijskim oboljenjima, astmom i hroničnom opstruktivnom bolešću pluća u vrijeme kada je prisutno zagađenje zraka često imaju pogoršanja simptoma te nastanak komplikacija bolesti. Uočeno je da uzimanje vitamina D u obliku dodataka prehrani može umanjiti njihov nastanak.

Zagađen zrak i manjak vitamina D u organizmu utiče negativno na mentalno zdravlje očitujući se u većoj pojavi tjeskobe i depresije, kod djece kao iritabilnost ili letargija.

Stoga je izuzetno važno raditi na održivosti vitamina D u granicama koje su neophodne za očuvanje zdravlja i sprečavanje nastanka bolesti.

Kako to uraditi u uslovima opasnog zagađenja?

Odgovor je – nadoknadom D vitamina.  korištenjem dodatka prehrani, a najbrže i najjednostavnije je putem spreja D3 Spray i D3 Spray Kid. D3 Spray je jedinstven i praktičan preparat vitamina D namijenjen za prevenciju manjka i nedostatka vitamina D kod odraslih. D3 Spray Kid je jedinstven i jedini preparat vitamina D za djecu u obliku spreja, namijenjen za pravilan razvoj  kostiju i zuba kod novorođenčadi i djece. D3 Spray i D3 Spray Kid obezbjeđuju neohodne dnevne potrebe organizma za vitaminom D kod odraslih i djece. Predstavljaju oblik vitamina D koji je za organizam najiskoristiviji.

Zahvaljujući obliku spreja i primjeni u usnu šupljinu, iskorištavanje vitamina D ne zavisi od zdravstvenog stanja probavnog sistema, a olakšana je primjena kod novorođenadi i male djece.

d3-vitamin_1.jpg

Jednostavno i lako se primjenjuje, nema dodatnih boja, a pogodan je i za osobe koje imaju šećernu bolesti.

Alarmantno stanje zagađenosti u gradovima u Bosni I Hercegovini je uzbuna za povećanje nivoa naše osvještenosti i znanja o štetnim posljedicama koje zagađenje ostavlja na naše zdravlje. U takvim uslovima moramo se dodatno zaštititi. U uslovima zagađenja kojim smo okruženi, D3 Spray za odrasle I D3 Spray Kid pomažu održati vitamin D u granicama koje su našem tijelu potrebne.

(Prim. dr  Amra Junuzović-Kaljić)

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!