[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/11\/putinov-trio-1.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/11\/100x73\/putinov-trio-1.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/11\/putinov-trio-1.png","size":"762.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

AHATOVIĆ: Da li znate da Mađarska planira graditi vojnu bazu u BiH?!

Defendolog Nedžad Ahatović  u intervjuu za magazin Start BiH između ostalog komentariše neke  izjave o mogućem  oružanom sukobu u BiH, ali i upozorava:

- Da li znate da Mađarska planira graditi vojnu bazu u BiH?! Znate li da aerodrom u Trebinju treba imati četiri puta veći kargo prostor od bilo kojeg drugog aerodroma u regionu i da mu je pista dovoljna da primi avione sa rasponom krila od 50 metara?

Ali nije se ni počeo graditi?

- Sredstva su obezbijeđena, lokacija određena, dozvole pripremljene. Imenovan je i Upravni odbor. Ali da se vratim na Mađarsku. U pitanju je humanitarni centar koji će se baviti unaprijeđenjem civilne zaštite kroz evropske programe, ali planiraju da ga grade u Brčkom. Nije još počet. Victor Orban je obećao 100 miliona eura RS-u i jedan dio sredstava će se vjerovatno usmjeriti u izgradnju tog centra. A šta znači humanitarni centar u Brčkom, a pritom će biti istovjetan onom ruskom kojeg su izgradili u Nišu? Inicijativom za izgradnju humanitarnog i centra civilne zaštite se teritorijalno spaja RS. To su perfidne igre i treba biti na oprezu. Međutim, pošto još uvijek nema konkretnih aktivnosti po tom pitanju još uvijek se na to ne gleda kao na prijetnju. Međutim, ne treba čekati da se to počne graditi već to treba sasjeći u korijenu. To će također biti pitanje za buduće vlasti. Kako naizgled benignu civilnu inicijativu kritikovati!? Dobro je osmišljeno. Zašto će nam aerodrom u Trebinju u blizinu granice sa dvije NATO članice? Pritom Zoran Milanović nijednom nije izrazio bilo kakvo negodovanje, a puna su mu usta nekih drugih stvari kojim se ne bi ni trebao baviti. Na taj način se dovodi u pitanju sigurnost i NATO i EU. Ko će garantovati da sutra-prekosutra i Centar u Nišu i Centar u Brčkom i aerodrom u Trebinju neće biti iskorišteni u neke druge svrhe. O tome se mora povesti računa- upozorava Ahatović i nastavlja:

- Postoji pojam „Putinov trio“ ili bolje duo Vučić-Orban, ali se i Milanović uvlači u to, međutim, sada se ubacuje i Dodik iako nije predsjednik države već entiteta. Rusija se infiltrirala i u članice EU i NATO koje svojim ponašanjem pokazuju da ne žele da budu dio sistema nego hoće da imaju izdvojeno mišljenje- zaključuje Ahatović.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!