[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/fbi-logo-wikipadia.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/100x73\/fbi-logo-wikipadia.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/20\/fbi-logo-wikipadia.jpg","size":"95.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Agenti FBI u kući ruskog oligarha radi 'provođenja zakona'

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa proveli su u utorak "aktivnosti provođenja zakona" u kući ruskog oligarha Olega Deripaske u Washingtonu, bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Agenti su izvršavali "sudski ovlaštene aktivnosti provođenja zakona", rekao je glasnogovornik agencije. Dužnosnici nisu dali nikakve dodatne informacije o okolnostima njihove prisutnosti niti bilo kakve informacije o potencijalnim istragama u vezi s Deripaskom, prenosi Associated Press. 

Bogati Rus koji je zaradio svoj novac u poslu s aluminijem bliski je Putinov saveznik i više je puta spomenut u izvještaju posebnog savjetnika Roberta Muellera o miješanju u predsjedničke izbore 2016. godine.

Deripaska je također imao veze s Paulom Manafortom, bivšim predsjednikom kampanje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u okviru Muellerove istrage osuđen za osam finansijskih prekršaja. Manaforta je Trump kasnije pomilovao.

Ministarstvo finansija, pod Trumpovom administracijom, također je ukinulo finansijske sankcije za tri kompanije povezane s Deripaskom. Dužnosnici su tada rekli da su to učinili jer je Derapaskin izravni i neizravni udio u tri kompanije smanjen do te mjere da više nema kontrolu nad njima.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!