[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/08\/had-2.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/08\/100x73\/had-2.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/08\/had-2.png","size":"875.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

Adnan Hajrulahović HAD: 30 godina nacionalizma i fašizma u BiH su pokazale da takav sistem ne funkcioniše

Situacija u BiH nikad nije bila gora, ocjenjuju analitičari. Prijeti se ratom, otcjepljenjem. Građani žele da se situacija deblokira jer se ne boje samo rata već se boje koliko će ova situacija blokade državnih organa uticati na ekonomiju i njihovu egzistenciju. Mnogi zakoni su na čekanju, država ne može da servisira svoje obaveze prema onim od kojih zavisimo, budžet nije usvojen, živimo na odlukama o privremenom finansiranju... U posljednjem broju magazina Start BiH pitali smo neke od bh. javnih ličnosti šta misle o trenutnoj situaciji u BiH, boje li se da će doći do rata i ostaju li u zemlji ili razmišljaju o odlasku. Prenosimo odgovor Adnana Hajrulahovića HAD-a, poznatog bosanskohercegovačkog modnog dizajnera. Evo šta je kazao:

- Kada se osvrnem iza sebe i pogledam političku situaciju u Bosni i Hercegovini ona je u suštini 30-ak godina nepromijenjena. Ja sam rođen osamdesetih. Od mog rođenja do danas, svaki dan u mom životu je neki istorijski dan za ovu zemlju. Uzimam to od SFRJ i smrti Tita do danas, svaki dan se nešto novo revolucionarno dešava. Mogu da kažem, da u suštini, 30 godina nacionalizma i fašizma u BiH, su pokazale da takav sistem ne funkcioniše i evo, vratili nas opet na početak, na tenzije i priče o ratu. Ja vjerujem da nikada više na ovim prostorima rata neće biti, jer smo pokazali, svi mi narodi u BiH, da mi ratovati ne znamo, a rezultati su vidljivi.

Vjerujem da rata neće biti, da je situacija politički jako grozna, ali to je čisti dokaz toga da je politika koja se vodi 30 godina neuspješna, da ne vodi ničemu, da je sama sebi svrha i da je svrha te politike da se jedan mali broj elita obogati. Ja se nadam da će građani BiH u ovom trenutku uvidjeti upravo to, da nacionalizam ne vodi ničemu i da će se vratiti jedinoj istini među tri mita koja živimo, a ta istina je bosanstvo.

Ja mogu reći, ponosno za sebe, da sam Bosanac i građanin ove države, a svi ostali prefiksi su suvišni u ovim vremenima. Rata neće biti, i ako ga bude, nikad ne bih ostao u BiH u tom slučaju. Jedan rat sam preživio i koštao me mnogih članova moje porodice. Odrastao sam kao dijete bez majke koja je poginula u ratu i znam da ne postoji ništa što je vrijednije od života- kazao je HAD za magazin Start BiH.

(Foto: Printscreen)

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!