[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/14\/l-565c2b6b3bb3828535a8cf437ea9b90f.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/14\/100x73\/l-565c2b6b3bb3828535a8cf437ea9b90f.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/14\/l-565c2b6b3bb3828535a8cf437ea9b90f.jpg","size":"107.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Abazović: Vlada ima prioritet kako Crnu Goru učiniti idućom članicom EU

Crnogorski premijer Dritan Abazović kazao je da Vlada Crne Gore vidi samo jedan glavni vanjsko politički prioritet, a to je kako tu zemlju učiniti idućom članicom Europske unije.

"Svi moramo biti posvećeni tom pitanju, moramo rješavati stvari koje zahtijevaju širi konsenzus u društvu, ići ka deblokadi europskog puta, ka onome što su odluke s dvije trećine ili tri petine u parlamentu vezano za Sudsko vijeće, članove Ustavnog suda i izbor VDT-a u punom mandatu", kazao je Abazović na konferenciji za novinstvo s visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

Također Abazaović je istaknuo da ukoliko Crna Gora postigne te rezultate Europska komisija će to prepoznati i ta zemlja će ići ka završnim mjerilima, što će joj omogućiti zatvaranje poglavlja po novoj metodologiji.

Borrell je istaknuo da je sastanak bio važan kako bi se građanima Crne Gore i cijele regije pokazala posvećenost zajedničkoj budućnosti u EU.

"Danas smo izvršili pregled naših odnosa s Crnom Gorom i procesa pristupanja Crne Gore EU. Razgovarali smo o regionalnim događajima. Istaknuli smo značaj europske agende Crne Gore. Snaga i fokus svih političkih subjekata trebaju biti usredotočeni na provedbu europskih reformi", kazao je Borrell.

Borrell je također istaknuo kako ne postoji ništa važnije za Crnu Goru od europskog puta, posebno u trenutku kada Crna Gora treba biti predvodnica u pristupnim pregovorima.

"Vrijeme je prelaska na iduću fazu, ali to zahtijeva punu posvećenost implementaciji svih reformi povezanih s EU - u pravosuđu, medijima, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", kazao je Borrell.

Po njegovim riječima,  EU od Crne Gore očekuje ukidanje programa ekonomskog državljanstva i usklađivanje vizne politike s politikom EU.

On je najavio da će EU dati pet milijuna eura zemljama zapadnog Balkana kroz Mehanizam brzog odgovora. Riječ je, kako je kazao, o žurnoj podršci regiji kako bi se osnažila otpornost u suprotstavljanju sajber napadima i manipulaciji informacijama.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!