[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/24\/restoran-enterijer.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/24\/100x73\/restoran-enterijer.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/24\/restoran-enterijer.jpg","size":"158.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

8 savjeta za uređenje ugostiteljskog objekta uz koje ćete ga podići na viši nivo

Kako osigurati da vaš ugostiteljski objekat postane omiljeno mjesto za goste? Uređenje enterijera igra vitalnu ulogu u privlačenju i zadržavanju klijentele. Pogledajte osam savjeta koji će vam pomoći da vaš prostor postane ne samo vizuelno privlačan, već i udoban i gostoljubiv, stvarajući ambijent koji gosti neće zaboraviti.

#1 Bašta koja mami goste tokom cijele godine

Funkcionalnost bašte ili terase u ugostiteljskom objektu može biti ključni faktor u privlačenju gostiju tokom cijele godine.

Izrada pergola po mjeri omogućiće vam da se ovaj prostor koristi i u sunčanim i u kišnim danima, nudeći vašim gostima prijatan kutak u prirodi. Zastakljivanje terase predstavlja još jedno rješenje koje omogućava njeno korišćenje i tokom hladnijih mjeseci.

Takav pristup ne samo da povećava funkcionalni prostor vašeg objekta, već i doprinosi stvaranju jedinstvene atmosfere, bilo da je riječ o romantičnim večerama ili opuštenim popodnevnim druženjima prijatelja.

#2 Osvjetljenje koje kreira atmosferu

Efektivno osvetljenje u ugostiteljskom objektu može značajno poboljšati atmosferu i uticati na doživljaj prostora.

Osvjetljenje treba pažljivo birati kako bi se postigao željeni ambijent - toplo i suptilno za intimne večere ili svjetlije i energičnije za kafe i brze obroke. Pored estetike, važno je voditi računa o funkcionalnosti osvjetljenja, uključujući dovoljnu svjetlost na putevima, kod ulaza i na mjestima gdje se poslužuje hrana.

Pametno osvjetljenje, koje se može prilagođavati i kontrolisati daljinskim putem, nudi dodatnu fleksibilnost i mogućnost kreiranja različitih vrsta osvjetljenja u zavisnosti od doba dana i vrste događaja u objektu.

#3 Prilagođavanje dekora temi vašeg objekta

Tematski dekor u ugostiteljskom objektu pruža jedinstven identitet i atmosferu koja može privući specifičnu klijentelu.

Birajte temu koja se uklapa u koncept vašeg restorana, kafića ili bara. Na primjer, ako ste vlasnik restorana specijalizovanog za ribu i morske plodove, dekor sa nautičkim elementima ili mediteranskim šmekom, može pojačati tematski doživljaj. Isto tako, ukoliko je vaš objekat inspirisan određenom kulturom ili istorijskim periodom, elementi dekora koji odražavaju tu temu mogu stvoriti autentično iskustvo.

Važno je da tematski dekor bude dosljedan u cjelokupnom prostoru, od zidnih dekoracija do detalja na stolovima.

kafic-slike.jpg

#4 Udobnost i komfor gostiju

Udoban i funkcionalan namještaj je esencijalan za stvaranje prijatne atmosfere u ugostiteljskom objektu.

Na primjer, u kafiću možete kombinovati mekane sofe za opuštene razgovore i visoke stolice za bar koji pružaju dinamičniji doživljaj. U restoranima, stolice sa jastučićima ili ergonomski dizajnirani stolovi mogu poboljšati iskustvo gostiju.

Takođe, razmislite o fleksibilnom namještaju koji se može lako prilagoditi za različite događaje ili promjenljiv broj gostiju. Ne zaboravite da se stil namještaja uklapa u opštu temu i ambijent objekta, doprinoseći tako cjelokupnom estetskom doživljaju.

#5 Ne zaboravite na biljke i zelenilo

Uključivanje biljaka i zelenila u ugostiteljske prostore ne samo da unapređuje estetiku, već i doprinosi svježijem i prijatnijem ambijentu.

Razmislite o visećim biljkama ili zelenim zidovima koji mogu djelovati kao prirodni dekorativni elementi. Biljke poput paprati ili malih palmi mogu dodati egzotičan osjećaj, dok sukulenti i mali kaktusi nude minimalistički, ali efektan dodatak. Osim estetskog aspekta, biljke doprinose i kvalitetu vazduha, stvarajući zdraviju i prijatniju okolinu za vaše goste.

#6 Akustika u lokalu - neophodna za stvaranje prijatnog ambijenta

Tajna vrhunskih ugostiteljskih objekata je u atmosferi koja omogućava podjednako uživanje u muzici i socijalizaciji. Kako bi se to postiglo neophodna je dobra akustika prostora. Korišćenje materijala koji apsorbuju zvuk, poput gustih zavesa, tapaciranog nameštaja ili akustičkih panela, može značajno smanjiti buku i stvoriti mirniju atmosferu.

Pored toga, strateškim postavljanjem zvučnika ćete osigurati ravnomernu distribuciju zvuka. Uključivanje muzičke pozadine koja odgovara stilu i tempu vašeg ugostiteljskog objekta može dodatno poboljšati ukupni doživljaj gostiju, čineći njihov boravak ugodnijim i relaksirajućim.

#7 Umjetnička djela u skladu sa vašim ukusom i stilom lokala

Inkluzija originalnih umjetničkih elemenata može dati jedinstven pečat ugostiteljskom objektu.

Na primjer, možete angažovati lokalnog umjetnika da kreira jedinstveni mural po kom će vaš lokal postati prepoznatljiv ili okačiti na radove poznatih fotografa. Ovo ne samo da podržava lokalnu umjetničku zajednicu, već i stvara priču koja privlači goste.

Ovakav pristup ne samo da obogaćuje vizuelni doživljaj, već i podstiče razgovore i povećava interesovanje gostiju za vaš objekat.

#8 Ulaz i izlog ugostiteljskog objekta

Ulaz i izlog vašeg ugostiteljskog objekta su prva stvar koju gosti vide i ključni su za stvaranje prvog utiska i donošenje odluke o tome da li će izabrati vaš lokal ili produžiti dalje.

Kreativno i pametno uređen prilaz objektu može uključivati atraktivne natpise, jedinstveno osvjetljenje i umjetničke instalacije koje privlače pažnju. Na primjer, upečatljiv logo ili originalna skulptura mogu poslužiti kao prepoznatljiv vizuelni identitet. Takođe, praktični aspekti kao što su jasna signalizacija, pristupačnost i dovoljno prostora za ulaz i izlaz ne smiju biti zanemareni.

Obavijestite potencijalne mušterije o onome što ih očekuje u vašem lokalu: koje gastronomske specijalitete nudite, postoji li jelo dana i kakav je muzički program, ali ostavite nešto i mašti na volju, kako bi se oni najhrabriji zainteresovali da uđu i istraže vašu cjelokupnu ponudu.

Imajte u vidu i koja je vaša ciljna grupa, te ukoliko očekujete turiste, istaknite jelovnike na engleskom.

Svaki od naših savjeta pomoći će vam da kreirate prostor koji ne samo da izgleda dobro, već i nudi izvanredno iskustvo za vaše goste.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!