[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/17\/zzoks.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/17\/100x73\/zzoks.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/17\/zzoks.jpg","size":"445.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

ZZO KS - Usvojen program za finansiranje liječenja teško oboljele djece

Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) usvojio je Program za finansiranje dijagnostike i liječenja teško oboljele djece do 18 godina sa područja Kantona Sarajevo, koji su izradili Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

Inicijalna sredstva u vrijednosti milion KM, osigurana su prvenstveno za liječenje te djece van Kantona Sarajevo, u Federaciji BiH, BiH i izvan zemlje.

- Ovo je interventna aktivnost kako bi  se premostili postojeći zatečeni nedostaci u pružanju zadravstvene zaštite ovoj populaciji. Naša vizija je obezbijediti sve potrebe uslove  da se najmlađi stanovnici našeg Kantona mogu liječiti ovdje - poručila je ministrica zdravstva KS Amela Sofić.

Kako je pojasnila Sofić, za procjenu upućivanja ove djece na liječenje van Kantona Sarajevo bit će nadležan  tim ljekara stručnjaka iz relevantnih medicinskih oblasti u skladu sa pravilima dobre liječničke prakse. Ukoliko taj tim procjeni da bolesno dijete nije moguće liječiti u Bosni i Hecegovini, tada se ono upućuje van zemlje radi dobijanja potrebnih zdravstvenih usluga.

Ovaj model finansijske pomoći za liječenje teško oboljele djece sublimirao je i incijative skupštinskih zastupnica Bilsene Šahman, Neira Dizdarević i Jasmina Bišćević-Tokić koje su u više navrata ukazivale na potrebu stvaranja uslova za liječenja najmlađih građana i van Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Press službe KS.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!