[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/07\/anerzuljevicpresssdp-e1552476673681-740x420.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/07\/100x73\/anerzuljevicpresssdp-e1552476673681-740x420.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/07\/anerzuljevicpresssdp-e1552476673681-740x420.jpg","size":"84.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

ŽULJEVIĆ ISKRENO ZA START: Kod nekih potpredsjednika stranke se osjeti „proljetna energija“

Nakon što je Vojin Mijatović, jedan od potpredsjednika SDP kritički reagovao na inicijativu Denisa Bećirovića, također potprednika SDP-a, o formiranju Pokreta za odbranu nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine što je podržala i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić,  prošireno Predsjedništvo Kantonalnog odbora SDP-a Tuzlanskog kantona osudilo je istup Mijatovića i uputilo podršku gradonačelnici Sarajeva.

Podsjećamo da je Mijatović tokom jučerašnjeg istupa, između ostalog, kazao sljedeće „Super je i što je Benjamina podržala tako nešto. I meni je drago, jer ona baklava koju je napravila je sjajna, ali hajde da se vratimo na život. Može da se ljuti na mene ko god hoće".

Mnogi su ovo protumačili kao ozbiljno naslaganje u samom vrhu SDP-a, dok jedan dio javnosti smatra da se u posljednje vrijeme SDP možda i previše okrenuo političkom populizmu.

O svemu ovome razgovarali smo sa Anerom Žuljevićem, članom Predsjedništva SDP BiH.

Kako komentarišete ove „trzavice“ između potpredsjednika stranke?

Ne vidim ja tu nikakvu dramu. Mi pokazujemo demokratičnost unutar članstva gdje svako ima pravo da iznese svoje prijedloge. Neko to možda radi malo žustrije, a po meni bi trebalo malo više voditi generalno računa kada su u pitanju konstatacije o radu drugih. Neki konačan stav će se raspraviti na stranačkim organima. Očigledno se pojavila „proljetna energija“ kod nekih članova SDP-a, mislim na potpredsjednike stranke. Naredna godina je izborna i svako ima neku svoju formu izbornog nastupa. Na kraju krajeva svi će oni imati podjednako učešće kao i svi drugi članovi Predsjedništva kada se bude odlučivalo o tome kako se SDP vidi na narednim izborima. Ne bih nikoga ponaosob analizirao, osim što smatram da se treba voditi računa kako se komentariše nečiji nastup i djelovanje.

Kakav je Vaš lični stav o inicijativi za formiranjem porekta za odrbanu BiH?

Kada je u pitanju pokret, mislim da prije svega treba napraviti određene strateške postavke koje neće ovisiti o tome koji politički subjekti na kojim pozicijama se trenutno nalaze u vlasti i da strateški ciljevi budu neupitni. Ne treba uopšte odlučivati o tome koji će ih pokret štititi nego napraviti neupitne prioritete i ko god bude vlast u narednih 20 godina da zna da se ne odstupa od takvih stvari. Ne mislim da se to treba formalizirati u smislu neke stranačke infrastrukture različitih partija pa da se nakon toga ide nešto braniti. Svako u svojoj partiji treba usaglasiti prioritete koji će biti nadstranački, patriotski odnosno državni. U tom slučaju bi bilo potpuno nebitno ko će kada biti vlast ili opozicija. Stalne potrebe da se formiraju nekakvi pokreti koji će braniti državu ustvari pokazuju da ovu državu teško da postojeća politička garnitura na ovaj način može odbraniti. Pogotovo zato što ne mislim da se država brani na ovaj način, nego zakonima, obrazovanjem, ekonomijom i standardom građana. Kada država ponudi dobre uslove za život tada će je više voliti i oni građani koji su je manje „voljeli“ jer im je neko gadio državu. Mora se napraviti država koja će biti puno veći servis građana nego što je danas.

Jedan dio javnosti smatra da se SDP previše okrenuo populizmu počevši od raznih inicijativa i pisama Bećirovića preko Mitrovićevog mahanja državnom zastavom u Banjaluci do medijskih nastupa gradonačelnice Karić. Kako Vi to percipirate?

Kvalifikacija takvih stvari najbolje se oslikava na izborima. Nakon četiri godine ćemo mi svi izaći pred biračko tijelo. Mislim da je upravo biračko tijelo na neki način ispromovisalo potrebu da se u politici više gleda format populizma nego sadržajna suština. Koliko god neko smatrao za Denisa Bećirovića da se radi o osobi koja samo „piše neke dokumente“ koji se možda mogu podvesti pod populizam, on je ipak neko ko je u ovoj zemlji osvojio 200 ili 300.000 glasova po čemu je u top 3 političara. Mislim da će vrijednosne postavke djelovanja u politici generalno biti drugačije kada se budu prepoznavali kandidati koji vode računa o tome kako žive ljudi u ovoj zemlji. Šta se izvede kao subjektivni osjećaj svih nas  je manje bitno od onoga što se vrednuje na izborima.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!