[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/10\/zovko-zeljana-36.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/10\/100x73\/zovko-zeljana-36.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/10\/zovko-zeljana-36.jpg","size":"67.06","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Zovko: Uloga sektora kulture ključna za gospodarstvo i europski identitet

Zastupnici u Europskom parlamentu na srpanjskoj su plenarnoj sjednici ponovno zatražili veću potporu za kreativni i kulturni sektor u oporavku od pandemije Covida-19. S obzirom na to da su upravo ta dva sektora najviše pogođena krizom izazvanom pandemijom, smatraju da im višegodišnjim financijskim okvirom i fondom za oporavak nije namijenjena dostatna financijska potpora.

Zastupnica Željana Zovko već je na samom početku pandemije pokrenula to pitanje u dopisu upućenom povjerenici Gabriel. Zovko je s kolegama iz EPP-a, članovima Odbora za kulturu i obrazovanje, uputila dopis i ministrima iz EPP-a, koji rade na višegodišnjem financijskom okviru i paketu za oporavak, zatraživši povećana sredstva pomoći za sektor kulture, obrazovanja, mladih i sporta. U dopisu su podsjetili na obećanje Komisije da će utrostručiti proračun za Erasmus+ i značajno povećati sredstva za vodeće instrumente, što nije u potpunosti zadovoljeno, priopćio je u petak Ured zastupnice Zovko.

"Uloga sektora kulture ključna je za gospodarstvo i naš europski identitet i nikako ne smijemo podcjenjivati njegovu vrijednost. Ovaj je sektor svoja vrata zatvorio odmah s početkom pandemije i neće se još skoro otvoriti, što znači da mu moramo osigurati punu potporu", kazala je Zovko.

Zovko je nadalje ukazala na to da se 40 posto turističkog sektora odnosi upravo na kulturni turizam, uključujući spomenike svjetske baštine, "koji svjedoče o našoj zajedničkoj europskoj povijesti".

"Zabrinjavaju me aktivnosti kojima u Turskoj Aja Sofiju, spomenik svjetske baštine, koji pokazuje različite slojeve naše prošlosti, iskorištavaju kao kulturološko i vjersko oruđe. Pozivam Komisiju da pokuša svim raspoloživim načinima zaustaviti ovo skandalozno ponašanje", zaključila je Zovko.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!