[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/europska-pucka-stranka-zovko.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/100x73\/europska-pucka-stranka-zovko.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/europska-pucka-stranka-zovko.jpg","size":"267.66","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Zovko: Bilo bi neobično da kao državljanka BiH preuzmem Izvješće za BiH

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko izjavila je kako bi bilo neobično da kao državljanka  Bosne i Hercegovine preuzme dužnost Izvješća za BiH te kako je nepisano pravilo, ali strogo poštovano u međunarodnim institucijama, da za slične pozicije ne bi trebala biti osoba koja posjeduje državljanstvo te zemlje.

 "Ja poštujem to pravilo, a sve što imam reći o Bosni i Hercegovini već je formulirano u dosadašnjim rezolucijama Europskog parlamenta", izjavila je Zovko u povodu najava da bi mogla preuzeti Izvješće za BiH.

 Uz to, izrazila je zabrinutost zbog "puta centralizma koji je odabrala Deklaracija SDA jer je protivna riječi i duhu rezolucija Europskog parlamenta, a koji se dvotrećinski izjasnio protiv centralizacije".

 "Europski parlament je predložio srednji put između unitarnog koji traže Izetbegović, Komšić i Nikšić te onoga separatističkog kojeg bi eventualno mogao tražiti Dodik. Europski parlament u svojim rezolucijama je predložio federalizaciju na primjeru europskih modela, gdje su prava i volja svake zajednice zaštićena. Belgijski, švicarski i slični modeli trebaju biti uzor", ističe Zovko. 

 Ona smatra kako ako Izetbegović, Komšić i Nikšić zaista žele civilno društvo po američkom modelu, jedan čovjek jedan glas, onda im je bolje da predlože rješenje s tri građanske jedinice te da se pripreme za "ridistricting".

 "To je praksa u SAD-u kako osigurati ravnopravnu zastupljenost i zaštitu manjina i etničkih zajednica", ustvrdila je Zovko koja se pridružila pozivima povjerenika Hahna i Visoke povjerenice Mogherini za što brže formiranje Vijeća ministara sukladno dogovoru političkih lidera triju konstitutivnih zajednica, priopćio je Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!