[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/17\/rak.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/17\/100x73\/rak.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/17\/rak.jpg","size":"275.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Zlatni septembar u Gimnaziji u Lukavcu 'Život poslije raka…Borba se nastavlja!'

Za 'Zlatni septembar' - mjesec podizanja svijesti o raku kod djece Udruženje 'Srce za djecu oboljelu od raka' planiralo je predavanja za srednjoškolce iz deset srednjih škola s područja Tuzlanskog kantona, o temi 'Psihološki aspekt maligniteta kod djece i mladih'.

- Kampanja je dosad stigla u tri srednje škole u TK, a održano je predavanje i u Gimnaziji Lukavac koje se pokazalo kao nešto što je baš potrebno mladim ljudima - navodi se.  

U saopćenju za javnost ističe se da su mladi bili zainteresirani za temu, pažljivo su slušali i 'upijali' informacije. Najkorisniji dio predavanja im je svakako bila panel diskusija s Tuzlankom Azrom Lukavačkić, članicom grupe MladiCe, djevojkom koja je u djetinjstvu liječena od raka. Pažnju je privukao i film 'Velika bijela kuća', koji je srušio predrasude, ako ih je dotad i bilo.

- Empatija i suze u očima srednjoškolaca, dokaz su kvalitete mladih ljudi našeg društva i znak da djeca oboljela i liječena od raka i njihove porodice imaju na koga da se oslone. Gimnazijalci su stavili zlatne vrpce na svoja srca, u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka - ističu iz Udruženja.

Cilj predavanja i kampanje je podizanje svijesti kod mladih, uz isticanje važnosti podrške u procesu resocijalizacije i prevencije stigmatizacije oboljele i izliječene djece. Predavanje je održala Sabina Duman, psiholog - pedagog u Udruženju 'Srce za djecu'.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!