[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/16\/zijad-becirovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/16\/100x73\/zijad-becirovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/16\/zijad-becirovic.jpg","size":"44.85","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Zijad Bećirović za Start: Janša je Putinov čovjek

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) za Start komentariše posljednja dešavanja vezana za "non paper" i prekrajanje granica Bosne i Hercegovine.

Možete li komentirati ovo što se dešava prethodnih dana? Svi pričaju o "non paperu" osim Evropske unije. Da li je šutnja dovoljna?

- Mislim da jeste dovoljna. Dovoljno je bilo i kada je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel priznao da je to dobio, kasnije negirao. Vjerovatno, vrlo jednostavno, nije htio da pravi probleme sa kolegama koje sa njim rade u Evropskom vijeću, prije svega desničarskoj grupaciji kojoj pripada i slovenački Janez Janša. Mislim ovdje o radikalnoj desnici. Da se razumijemo, poštujemo ljude koji su konzervativnih pogleda, liberalnih, socijaldemokratskih, bilo kojih drugih, ali ovdje se radi o jednoj opasnoj pojavi a to je radikalna desnica u Evropi, ali i u samom regionu zapadnog Balkana, koji su naravno međusobno vrlo povezani i funkcioniraju kao bratija.

Mape o prekrajanju granica BiH ponovo su juče izašle u javnost. Šta mislite ko stoji iza svega ovoga i šta je cilj?

- Ako se non paper pripisuje slovenačkom premijeru Janezu Janši, on je najtjesniji saradnik Viktora Orbana, a Viktor Orban je blizak saradnik i prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, tako da, po toj osnovi, možemo vidjeti da je Janez Janša ustvari u funkciji Rusije, ruske politike i ruskog predsjednika, jer je politika Rusije destabilizacija regiona, da bi što više problema pravila prije svega EU, a posljednično i SAD-u u regionu zapadnog Balkana i općenito u jugoistočnoj Evropi.

Vi ste nedavno rekli da je slovenački predsjednik Pahor nebitan za sudbinu BiH, Janša također. Ali pogledajte kakav odjek sve ovo ima. Što njima ovo sve konkretno treba, kakav im je interes?

- Inače, kada je u pitanju BiH, sve što je za nju vezano ima puno veći odjek nego što je možda i sama važnost BiH kao države. Nijedna država regiona nema takav odjek za bilo kakvu inicijativu, bilo šta što se dešava u BiH, kao što je to sama BiH. To je tradicionalno tako. Što se tiče Pahora, on je na neki način raskrinkao tu evropsku bolumentu tih radikalnih desničara, da je na takav način pitao i razotkrio jedan plan koji postoji kod radikalne desnice, a on je vezan da se radikalna desnica poslije pobjede Bidena u Americi, povlačenja Orbanovog Fidesa iz Evropske narodne stranke, pokušava reogranizirati i profilirati kao neka nova politička grupacija unutar Evrope. Evropska narodna stranka pored odlaska Fidesa, računa da će se morati zahvaliti i nekim drugim članicama Evropske narodne stranke iz istočne Evrope, jer je svjesna da je napravila grešku da je uzela te stranke u njihovo članstvo i njihove političke čelnike koji su uglavnom bili radikalni ljevičari, kao i sam Janez Janša, Viktor Orban, Boyko Borisov. Ne zaboravimo da je Janša predvodio više marševa iz Ljubljane do Titovog Drvara sa petokrakom, da bi kasnije bio najveći borac protiv komunizma i simbola petokrake i slično. To je poznato. Viktor Orban je bio izraziti ljevičar, Boyko Borisov je bio tjelohranitelj i bivši vatrogasac komunističkog diktatora Todora Živkova. Ali, Evopska narodna stranka uzela je te stranke iz istočne Evrope u svoje okrilje, jer oni vole da čuju kada je neko protiv komunizma, pa makar bio najveći komunista, radikalni komunista kojeg su se i komunisti odrekli. Razlog je vrlo jednostavan, da bi bili najbrojnija politička grupacija u Evropskom parlamentu, što Evropska narodna stranka i jeste. To se vraća kao bumerang. Ti čelnici dobijaju enormna sredstva iz EU, a vrlo malo uplaćuju. Više dobijaju nego što daju. Tako recimo Bugarska prima preko tri milijarde eura godišnje, a od članstva u Uniji, od 2007. godine, primila je preko 40 milijardi, dok ona uplaćuje svake godine skromnih oko 400 miliona eura.

Sve te države i politički čelnici prave probleme Evropskoj uniji, a Evropska narodna stranka njih se ne može riješiti zato što  ne bi tada bila najbrojnija u Evropskom parlamentu. Posljedično, građani EU a, može se reći i regije i zapadnog Balkana, taoci su jedne politike, pogrešne politike Evropske narodne stranke. I ona to pokušava da raščisti. Imamo primjere, recimo, nedavno je Angela Merkel smijenila neke svoje savjetnike, najbliže saradnike, zbog kriminala i korupcije, zbog veze sa Bugarskom i strankom Gerb dosadašnjeg premijera Boyka Borisova. Jer u stvari CDU, njihove fondacije, napravile su tu stranku Boyka Borisova, i ona je politički pokrovitelj Borisova, njemačka kancelarka. A ako je politički pokrovitelj, s obzirom da se Borisovu pripisuje enorman kriminal, korupcija, što znači da posljedično i direktno je ona njegov i pokrovitelj, jednog takvog kriminala. Sada se CDU sprema za izbore, počela je tu čistku, i to se najbolje vidi da je preko noći Borisov morao napustiti politiku, odrekao se poslaničkog mandata i rekao da više neće biti u politici niti pomišlja da se ponovo kandidira za premijera. Upravo ta grupacija radikalnih desničara, pored problema u EU, prave probleme i na Balkanu i u BiH. BiH je idealna iz jednog razloga- ima takvu strukturu stanovništva gdje su Bošnjaci islamske vjeroispovjesti, a koncept te radikalne desnice je da će Evropu zaštiti od tih opasnosti, prije svega od navodne islamske prijetnje, i onda stalno izmišljaju te islamske prijetnje kada je u pitanju BiH. I to je jedan odličan ambijent za realizaciju jedne takve politike.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!