[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/01\/l-0f7662b358c2755eafdfdf2820ebffa0.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/01\/100x73\/l-0f7662b358c2755eafdfdf2820ebffa0.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/01\/l-0f7662b358c2755eafdfdf2820ebffa0.jpg","size":"81.30","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Zenički vijećnici potvrdili kandidaturu Sande Alispahić za GIK, SDA najavila krivične prijave

Gradsko vijeće Grada Zenica (GVGZ), na svojoj drugoj hitnoj sjednici koju je sazvalo u proteklih pet dana, potvrdilo je većinom glasova Sandu Alispahić iz reda ostalih kao novu kandidatkinju za zamjenskog člana Gradske izborne komisije Grada Zenica (GIKGZ).

 

Vijeće na prethodnoj hitnoj sjednici, koja je održana 28. jula, nije izabralo Sandu Alispahić jer je tada dobila samo 15 glasova, dok je 16 glasova “za” natpolovična većina potrebna za potvrdu odluka u Gradskom vijeću. Kandidatura pomenute kandidatkinje danas je dobila upravo potrebnih 16 glasova.

Alispahić je, naime, za zamjenskog člana ponovo predložena i na današnjoj hitnoj sjednici, koju je, umjesto odsutnog predsjedavajućeg Mirze Husetića, vodio član Radnog predsjedništva i zamjenik Presjedavajućeg GVGZ-a Semir Husejnagić. Međutim, vijećnici SDA i NES-a problematizirali su ovakav prijedlog zbog činjenice da ga nije predložila Komisija za izbor i imenovanje, nego Radno predsjedništvo GVGZ-a.

Tražili su i odgovor da li “postoji još jedan dokument koji je uputila CIKBiH”, a vijećnik SDA Šerif Patković kazao je kako sumnja da se sve radi po instrukcijama zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića.

Patković je tom prilikom prezentirao i dopis CIKBiH kojim se od GVGZ-a zahtijeva dostavljanje liste kandidata koji su sudjelovali na javnom pozivu. Predložena Sanda Alispahić, kako su istakli, uopće se nije bila ni prijavila na javni poziv.

- Kako se usuđujete kriti ovaj dokument - pitao je Patković.

Predsjedavajući Husejnagić, međutim, kazao je kako nema informaciju da je takav dokument stigao na adresu GVGZ-a, ali mu ga je dao na uvid Patković. Patković je najavio i podizanje krivične prijave protiv predsjedavajućeg GVGZ-a Mirze Husetića i člana Radnog predsjedništva GVGZ-a Semira Husejnagića, koji je vodio današnju sjednicu.  

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH), naime, krajem juna nije ovjerila izbor prvobitno predloženog zamjenskog kandidata iz reda ostalih Dine Pašalića pa su naložili GVGZ-u da izabere i predloži novog kandidata za popunu GIK-a. Vijećnica Emina Tufekčić iz SDA zapitala se kako je Radno predsjedništvo preuzelo ingerencije Komisije za izbor i imenovanje GVGZ-a.

- Ovo gradsko vijeće preuzima nadležnosti CIKBiH. Da li vi uopšte razumijete šta znači CIKBiH i Izborni zakon BiH? Dakle, gospodin Schmidt (Christian, visoki predstavnik za BiH) je upravo nametnuo odluku gdje se daju ovlasti CIKBiH za zaštitu integriteta izbornog procesa. Vi, kao zamjenik predsjedavajućeg i vijećnik u GVGZ-u, stavljate se čak i iznad visokog predstavnika! Druga stvar koja me zanima: kako ste vi, uopšte, došli do ovog imena ? - pitala se Tufekčić.

CIKBiH potvrdio je, na sjednici održanoj 23. juna, sa spiska predloženih kandidata izbor Muamera Kovača iz reda bošnjačkog te Ivane Đukić iz reda hrvatskog naroda, koji su bili izabrani na osnovu javnog konkursa. CIKBiH, koji nije potvrdio prethodni prijedlog za imenovanje Dine Pašalića, u narednim će danima donijeti konačnu odluku da li će Sanda Alispahić biti zamjenska članica GIKGZ-a iz reda ostalih.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!