[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/12\/img-0014.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/12\/100x73\/img-0014.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/12\/img-0014.jpg","size":"377.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Željko Komšić za Start BiH: Trendovi idu u korist građanskog bloka

U narednom broju magazina Start BiH koji izlazi u petak 21. septembra, objavljujemo intervju sa Željkom Komšićem, predsjednikom DF-a i kandidatom za člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Razgovarali smo o predstojećim izborima, njegovoj ratnoj prošlosti, budućnosti, uticaju i interesima stranih sila u BiH...

U javnosti su se u proteklom periodu pojavili rezultati različitih predizbornih istraživanja. Jedno od njih, među ispitanicima hrvatske nacionalnosti, je sproveo i objavio i Centar za politološka istraživanja Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a prema istom, Dragan Čović, kandidat HDZ-a za člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda ima podršku čak 67% ispitanika. Imate li Vi neke drugačije prognoze i rezultate?

Ako je tako onda se gosp. Čović ne treba sekirati. Postoje razna istraživanja javnog mnijenja i iz njih sam mogao zaključiti da su rezultati takvi kakva su očekivanja onih koji su ih i plaćali. Međutim, prema svim istraživanjima, poredak stranaka je otprilike isti, osim što se drastično mnijenja položaj SBB-a, od jako dobrog do katastrofalnog rezultata. Kada su u pitanju procenti, mislim da ta istraživanja nisu releventna. Uprkos tome, iz njih se mogu izvući neki trendovi, a oni su takvi da dolazi do određenog pomaka u korist „građanskog bloka“ ili uvjetno rečeno ljevice. To su trendovi. Oni također pokazuju da ta ideja multietničke, građanske BiH ima još uvijek jako veliki broj pristalica. Etnička ideja, kada se zbroje etničke stranke, jeste veća od toga, ali bez obzira na to, ideja multietničke, građanske BiH je i dalje jaka. Prostora ima za rad u određenim područjima BiH. Postoji mogućnost za masovniju podršku glasača iz reda hrvatskog narodu u srednjoj Bosni. Mislim da se o tome trebalo misliti ranije, i kanalisati jer se tamo primjećuje odmicanje od Dragana Čovića i HDZ-a.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, moram priznati da nisam toliko upućen u detalje. Vidjećemo šta će biti. Mislim da će se voditi ljuta bitka između Vukote Govedarice i Željke Cvijanović. Mislim da Govedarica ima ozbiljne šanse da dobije izbore. Kada je riječ o kandidatima za člana predsjedništva, između Mladena Ivanića i Milorada Dodika, ne mogu u u ovom trenutku da procjenim kako bi to moglo završiti, mada nikada ne bi trebalo potcijeniti političko iskustvo Mladena Ivanića. Po mom mišljenju on je nekada znao biti i radikalniji u stavovima, bez obzira kako ih iznosi, jer je on to znao uraditi „lagano“, ali njegovi neki stavovi znaju biti radikalniji od Dodikovih. Vidjećemo šta će se desiti. Opet ponavljam da sam gledao rezultate raznih istraživanja i ona su na neki način bila dirigovana od strane onoga ko je obezbjedio pare za ta istraživanja. Da su istraživanja rađena profesionalno, procenti ne bi mogli biti toliko različiti i „šetati“ u tolikom rasponu u samo nekoliko dana. Zato više pažnje i obraćam na trendove nego na procente.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!