[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/04\/ministar-beros.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/04\/100x73\/ministar-beros.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/04\/ministar-beros.jpg","size":"241.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Zbog širenja koronavirusa nećemo zatvoriti granice - hrvatski ministar

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak da zbog širenje koronavirusa neće zatvoriti hrvatske granice ukoliko se na europskom nivou to ne dogovori. 

 "Nećemo zatvarati granicu ukoliko se na europskom nivou to ne dogovori, ali mislim da ćemo morati smanjiti broj ulaznih točaka u RH da bi ih u tom kontekstu mogli na najbolji mogući način nadzirati", rekao je Beroš novinarima upitan o dvije Kineskinje koje su zadržane na granici.

 Navodeći kako je od jutros u kontaktu sa ravnateljicom Zarazne bolnice, poručio je i da ga je obavijestila da su sinoć dobili uzorke iz Vinkovaca te će do kraja današnjeg dana, oko 16 ili 17 sati, imati taj nalaz.

 Istaknuo je i kako - čak i kad bi taj nalaz bio pozitivan, nema mjesta panici. "Naša zdravstvena služba u ovom trenutku je organizirana na adekvatan način. U Vinkovcima se mogu pružiti sve adekvatne i za to propisane mjere", rekao je Beroš na marginama konferencije o novom EU-ovom sedmogodišnjem proračunu.

 Naglasio je i da se epidemija za sada ponaša po predviđenim epidemiološkim modelima, smatra da je dobro što je od koronavirusa u Europi samo njih 27 oboljelih, a jedino se povećao njihov broj u Njemačkoj.

 Beroš je rekao i da je puno veći broj onih koji se oporave od koronavirusa od kojeg je smrtnost oko tri posto. "To je čak manje nego obična gripa", kazao je. Dodao je i kako je njihov stav da je to novi virus i bolest te moraju biti maksimalno oprezni. 

 Istaknuo je i da će u Hrvatskoj napraviti dodatne napore kako bi utemeljili adekvatne mjere suzbijanja epidemije. "To je moj zadatak i ja ću to odgovorno nastojati napraviti", kazao je ministar Beroš, prenosi Hina.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!