[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/18\/novac-euro-valute.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/18\/100x73\/novac-euro-valute.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/18\/novac-euro-valute.jpg","size":"56.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima državljanima Srbije 1.000 eura kazne

Državljani Srbije N.V. i M.M. proglašeni su presudom Osnovnog suda u Rožajama u Crnoj Gori krivim za nepostupanje po zdravstvenim propisima o suzbijanju opasne zarazne bolesti, zbog čega im je izrečena novčana kazna od po 1.000 eura.

Prema presudi od 7. kolovoza, oni su polovinom srpnja 2020. u Rožajama postupili protivno naredbi o privremenim mjerama za sprječavanje unošenja u zemlju i suzbijanje prenošenja novog koronavirusa, kojom je zabranjen ulazak strancima, osim s liste država koja ispunjavaju epidemiološke kriterijume, prenosi Beta.

U presudi se navodi kako su oni ilegalno ušli u Crnu Goru iz Srbije, države koja nije ispunjavala epidemiološke kriterijume i izvršili kazneno djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Osuđeni su na novčanu kaznu od po 1.000 eura, koju su dužni platiti u roku od 15 dana po pravnosnažnosti ove presude.

"Ako okrivljeni ne plate novčanu kaznu u ovom roku, sud će istu zamijeniti kaznom zatvora tako što će za svakih započetih 25 eura novčane kazne odrediti jedan dan kazne zatvora", dodaje se u presudi.

Kako se dodaje, odbijen je kao neosnovan prijedlog Osnovnog državnog tužiteljstva iz Rožaja za izricanje mjere sigurnosti protjerivanja stranaca iz zemlje.

Tužitelj je kao kaznu tražio i po dva mjeseca zatvora okrivljenima.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!