[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/29\/vucic-covic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/29\/100x73\/vucic-covic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/29\/vucic-covic.jpg","size":"81.71","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Turskoj ne treba balkanska avantura, poziv za uključivanje Erdogana je samo ALIBI ZA ZAGREB I BEOGRAD

 Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je u četvrtak da su on i Dodik razgovarali o tome da za „zajednički sto“ sjednu “predstavnici konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini” – Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik – „uz neku vrstu potpore meni, Aleksandra Vučića i predsjednika Erdogana“ ali je prema toj ideji suzdržan Bakir Izetbegović. 

Zašto je Turska toliko važna Vučiću i Dodiku,  a očito i Milanoviću  za Stat pojašnjava prof. dr. Nedžma Džananović sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu:

 - Puno toga se događa u vrlo kratkom vremenu, ali ne bih rekla da će to u BiH rezultirati značajnijim promjenama. Dejtonski mirovni sporazum (DMS) se ne poštuje, ni u slovu, ni u duhu, i to je suštinski problem u ovom trenutku. I Zagreb i Beograd bi rado da se poštuju samo neki njegovi dijelovi. Što se tiče susjeda i komšija, njihova uloga i mjesto propisani su Dejtonskim mirovnim sporazumom, sa vrlo dubokim razlozima koje oni konstantno pokušavaju reinterpretirati i uljepšati, ali bez odricanja od politika zbog kojih su se i našli u poziciji potpisnica i ugovornih strana međunarodnog mirovnog sporazuma.

Pokušaji reinterpretacije DMS i sopstvenih uloga u potpunosti su kompatibilni sa pokušajima uvlačenja novih međunarodnih aktera. Što je manje Sjedinjenih Američkih Država i EU, to je manje podsjećanja na razloge zbog kojih je DMS takav kakav jeste, što je manje SAD i EU, to je manje međunarodnopravnih normi i standarda.

Uvođenje Ankare u ovaj kontekst, na čemu vrlo otvoreno insistiraju i Zagreb i Beograd, treba da osigura alibi za njihovo miješanje u unutarnje stvari i odnose u BiH, te u konačnici dokaže da BiH nema nezavisnu, autentičnu i kredibilnu politiku i viziju, pa ni razumne političke predstavnike, već da političke dogovore treba da vode Zagreb, Beograd i Ankara. Beograd i Zagreb imaju svoje razloge, za njih bi to, vrlo jasno, bila win-win situacija, čak i podizanje na jedan viši nivo, u politički rang sa Turskom.

Ankara ima drugačiju poziciju, jer joj takva balkanska avantura nije neophodna da bi potvrdila svoj status regionalne sile, a pristajanjem na takav format i ulogu nanijela bi veliku štetu interesima BiH. Uostalom, Turska je članica NATO-a, formalno i kandidat za EU članstvo, njeno evidentno prisustvo u regionu nigdje nije suprotstavljeno djelovanju EU i NATO-a i nema nikakvog razloga da BiH bude mjesto gdje bi počela takvu vrstu djelovanja, kazala je prof.dr. Džananović.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!