[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/29\/macron.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/29\/100x73\/macron.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/29\/macron.jpg","size":"61.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

ZAR JE OVO MOGUĆE: Kamere uhvatile trenutak kada Macron saopštava loše vijesti Bidenu (VIDEO)

Francuski predsednik Emmanuel Macron uhvaćen je kako otkriva loše vijesti američkom kolegi Joe Bidenu na marginama samita G7 u ponedjeljak.

Macron je Bidenu rekao da ga je vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik  Mohamed bin Zayed, obavestio da su najveći izvoznici nafte OPEK-a već na maksikmumu svoje proizvodnje, prenosi Blic.

"Imao sam poziv sa MbZ," rekao je Macron Bidenu, odnoseći se na Mohamed bin Zayeda.

Njihove komentare čula je Reuters TV.

"Rekao mi je dvije stvari. Ja sam na maksimumu, maksimumu (proizvodnog kapaciteta). To je ono što on tvrdi. A onda je rekao da Saudijci mogu povećati za 150 (hiljada barela dnevno). Možda malo više, ali nemaju ogromne kapacitete prije (nego što istekne) šest mjeseci," rekao je Macron, kako prenosi "Yahoo news".

Ministar energije UAE je reagovao na ovaj izvještaj, navodeći da njegova zemlja proizvodi "blizu" svog maksimalnog kapaciteta.

"U svjetlu nedavnih medijskih izvještaja, želio bih da pojasnim da UAE proizvode blizu našeg maksimalnog proizvodnog kapaciteta na osnovu svoje trenutne proizvodne linije OPEK+", tvitovao je Suhail bin Mohamed al Mazrui.

Macronove tvrdnje su u suprotnosti sa zvaničnim podacima i, ako su istinite, donijele bi izazove globalnom tržištu u svjetlu bojkota ruske nafte kao odgovora na sukob Rusije i Ukrajine, navodi "Bloomberg".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!