[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/02\/da-sam-ptica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/02\/100x73\/da-sam-ptica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/02\/da-sam-ptica.jpg","size":"153.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Zapjevajmo zajedno : Zdravo Bosno, uvijek zdravo da si!

Novije generacije gotovo i ne pamte pjevača i kompozitora Mustafu Mujezinovića. Rođen je u Foči a svoj duži životni vijek živio je u Bosanskoj Gradišci.

Jedna od njegovih legendarnih pjesama je i svima dobro poznata ‘‘Da sam ptica i da imam krila’’. U jednom svom intervju kazao je da je šetajući pored Save u Bosanskoj Gradišci, zaustavio se na keju i da su sami krenuli stihovi “da sam ptica i da imam krila, ja bih cijelu Bosnu preletila”. I za desetak minuta je nastala pjesma “Da sam ptica i da imam krila”, koja je dobila valjda najprestižniju nagradu za kompozitora – narod je prigrlio i prihvatio kao sevdalinku. 

Mustafa je često posjećivao obližnju Banja Luku, pa je i o Banjojluci napisao pjesmu pod nazivom “Šeher grade, Banjaluko mila”.

Melodiju za pjesmu “Da sam ptica” komponovao je pokojni Jovica Petković. On je jednom prilikom ispričao da je ovu pjesmu spjevao srcem, šetajući sarajevskom Baščaršijom sa svojim kumom Zaimom Imamovićem, slušajući u podne ezane sa Begove džamije, zvona sa Katedrale i Pravoslavne crkve, piše u Preporodovom Journalu iz 2016. godine:

“Poslao sam je na ‘Beogradski sabor ‘67’, tada značajan festival narodne muzike, odmah iza Ilidžanskog. Otpjevala je Zehra Deović, ali ništa nismo postigli. Zehra je snimila sa Omerom Pobrićem i na ploču, sa njegovim orkestrom. Ali, ništa nisu postigli. Iskreno, pjesma mi je bila draga i bilo mi je žao što nije prošla kod publike. Skoro sam bio zaboravio na nju, kada me je u Beču, na jednom zajedničkom koncertu Silvana Armenulić, pitala da li da može da presnimi ‘Da sam ptica’. Te večeri je otpjevala i oduševila me. Plakao sam od sreće. Znam da sam joj rekao: ‘Unijela si dušu pjesmi, a to joj je trebalo.’ Pola godine kasnije vidio sam na Silvaninoj velikoj ploči da je ‘Da sam ptica’, prva među 12 pjesama. Drago mi. Silvana sjajno otpjevala, odsvirano izvanredno. malo mi I žao što mene nije zvala da sviram, ali nisam se puno ljutio. Shvatio sam da se nešto dešava kada su me počeli ljudi zasretati i čestitati za pjesmu ‘Da sam ptica’, jer Silvana je svugdje javno isticala da je to moja kompozicija. Zovu novinari, mladi pjevači traže pjesme, moja generacija mi čestita. Ja tada pravio vikendicu i pozajmio para od moga kuma Zaima Imamovića. Ne spavam zbog toga. Čekam tantijeme od SOKOJ-a, svaka tri mjeseca su se isplaćivali. Odem u banku. Daju mi vreću para. Ne smijem da uzmem. Velim neka greška. Službenica u Jugobanci kaže da dođem sutra, nakon što na provjeri. Sutra mi kažu da su to izvođačka prava za pjesmu ‘Da sam ptica’ u izvedbi Silvane Armenulić. Godinama sam dobijao tantijeme za tu pjesmu, sve do raspada Jugoslavije. Uglavnom, vratio sam mome kumu dug, kupio ‘Yugu’ i završio vikendicu od tantijema za tu pjesmu. Kasnije je Zehra ponovo snimila tu pjesmu. Dobro je otpjevala. Pokušala je pobjeći od Silvaninog temperamenta, i aranžman su promijenili. Dobijao sam neke tantijeme i od te ploče, ali nisu bili veliki. Moram reći da se Zehra ljutila što sam Silvani dao saglasnost da snimi ovu pjesmu. Ali, ja na to nikada nisam obtraćao pažnju. Mudro sam joj rekao da svaka ptica svojim glasom pjeva”, otkrio je Jovica Petković, prenosi Preporodov Journal.

Autor teksta “Da sam ptica” Mustafa Mujezinović, nakon rata u Bosnu i Hercegovinu, razbolio se i umro. Njegov mezar nalazi se u haremu Obradovac u Bosanskoj Gradišci.

Jovica Petković je umro 14. septembra 2015. godine, u staračkom domu u Beču, u 89. godini života, a sahranjen je u rodnom Smederevu.

Primadona bh. sevdaha Zehra Deović, preminula je 29.oktobra 2015. godine u 77. godini života. 

Rođena je 9. decembra 1938. godine u Foči gdje je kao mlada djevojka postala članica Omladinskog KUD-a "Jedinstvo". Ubrzo nakon toga ju je njen talent odveo na Radio Sarajevo, za koji je od 1960. godine snimala isključivo bosanske sevdalinke. Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etno muzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade BiH. Do smrti je živjela i radila u Sarajevu.

 

Tekst pjesme ide ovako:

Da sam ptica i da imam krila
ja bih cijelu Bosnu preletila
letila bih, nikad ne bih stala
dok se Bosne ne bih nagledala

Nad Bosnom se planine izvile
zelenilom svu je okitile
cvjetaj Bosno, u mirisu rudi
iz teb' i ja da napajam grudi

Uvijek si mi kao sto si bila
sva zelena, vesela i mila
tvoja pjesma nek' te uvijek krasi
zdravo Bosno, uvijek zdravo da si

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!