[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/11\/turisti-migranti-sarajevo-bih-aa11.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/11\/100x73\/turisti-migranti-sarajevo-bih-aa11.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/11\/turisti-migranti-sarajevo-bih-aa11.jpg","size":"502.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Zajednička akcija Uprave policije MUP-a KS i Službe za poslove sa strancima

Policijski komesar Milorad Bašić održao je danas pres-konferenciju u MUP-u Kantona Sarajevo, povodom zajedničke akcije Uprave policije MUPKS i Službe za poslove sa strancima provedene s ciljem sprečavanja i sankcionisanja svih oblika nezakonitog ponašanja migranata, te njihovog stavljanja pod nadzor. 

On je naveo da su jučer policijski službenici Uprave policije MUPKS i inspektori Službe za poslove sa strancima, postupili po prethodno sačinjenom Planu, donesenom od direktora Službe za poslove sa strancima i policijskog komesara Uprave policije.

Zajedničko provođenje mjera i radnji ima za cilj sprečavanje i sankcionisanje svih oblika nezakonitog ponašanja migranata, boravka na otvorenom i na javnom prostoru kao i u improvizovanim  smještajnim kapacitetima koji nisu predviđeni za tu namjenu, naročito u urbanom području grada Sarajeva, što može uticati na narušavanje sigurnosnog stanja u Sarajevu  i stvaranje rizika od zaraznih bolesti.

U toku akcije, pronađena su 132 migranta, od kojih je 110 pronađeno na području autobuske i željezničke stanice u Sarajevu, a 22 na autobuskom terminalu Ilidža. Od navedenog broja 129 migranata je smješteno u prihvatni centar u Ušivku. Tri migranta koja su sklona remećenju javnog reda i mira i vršenju nasilja, su stavljena  pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, te im je izrečena mjera protjerivanja  s ciljem njihovog udaljenja iz Bosne i Hercegovine.

Postupanje po planu i akcija se nastavlja i u narednom periodu.  

Također, policijski komesar Bašić se osvrnuo i na jutrošnje događaje na području Kantona Sarajevo, a koji se odnose na pronalazak dva beživotna tijela u hotelu u sarajevskom naselju Vraca, te slučaj nanošenja teških tjelesnih povreda na području općine Novo Sarajevo, saopćeno je iz MUP-a KS. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!