[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/20\/fna-77410.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/20\/100x73\/fna-77410.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/20\/fna-77410.jpg","size":"420.87","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Zadaća novinarstva je da bude na strani ugroženih, a ne politike - radionica

Zadaća novinarstva je da bude na strani ugroženih, manjinskih grupa i građana, a ne da rade u interesu različitih političkih lobija, rečeno je na radionici o mehanizmima zaštite radnih i drugih prava novinara i ostalih medijskih uposlenika, održanoj u petak u Mostaru.

- Radionica je organizirana s namjerom da se redefiniraju novinarske vrijednosti i vraćanje temeljnim profesionalnim standardima u bh. novinarstvu, jer su posljednjih godina u BiH prisutni različiti politički pritisci na medije i novinare, kao i cenzura i autocenzura, čime se urušila novinarska profesija - kazala je glavna tajnica Udruge BH novinari Borka Rudić.

Po njezinim riječima, ovo je prilika da se mediji i kolege iz medija podsjete na te vrijednosti, a za mlade novinare koji tek ulaze u novinarsku profesiju, to je prilika da se upoznaju s mehanizmima zaštite, koji su međunarodni standardi, a koje je BiH ugradila u svoj pravni sustav.

Na radionici se govorilo o segmentima prava na slobodu izražavanja, što sve novinari mogu i što im se uskraćuje te koji su zakonski mehanizmi zaštite novinara, odnosno koji su institucionalni mehanizmi zaštite novinara i kako se primjenjuju kroz bh. zakone.

- Mi nemamo problem zakonskoga okvira, ugrađivanja europskih zaštita sloboda izražavanja, ali imamo problem političkog utjecaja na pravosuđe, loš rad policije, pravosudnih institucija, koji dovoljno ne istražuju napade na novinare - upozorila Rudić.

Po njezinim riječima, kroz pravosudni sustav i u korist novinara riješi se samo 24 posto od ukupnog broja napada na novinare prijavljenih putem linije za pomoć novinarima.

- Moramo se potruditi da kroz procese europskih integracija praksa primjene postojećih zakona i standarda bude puno kvalitetnija i efikasnija, da bude u interesu novinara i drugih medijskih profesionalaca - poručila je.

Mišljenja je da novinari trebaju sami braniti svoju profesiju (o čemu govori Minhenska deklaracija iz 1972.), što traži poseban angažman, hrabrost, dosljednost samih novinara i neku vrstu samozaštite.

- Braneći svoje profesiju, i drugi će novinare prihvatili kao branitelje prava svih ugroženih kategorija - poručila je Rudić.

Stoga je važno da novinari znaju svoja prava, kao što je pravo izražavanja, kritike, zaštita autorskih prava, zaštita novinara koje su žrtve različitih pritisaka te pristup pravdi novinarima kao i drugim građanima ili pak da odbiju zadatke koji nisu u skladu sa standardima novinarske profesije.

Izvršna direktorica Vijeća za tisak i online medije BiH Ljiljana Zurovac dodala je kako novinarstvo nisu socijalne mreže ili prepiske, nego je novinarstvo informacija za građane od javnog interesa i slijeđenje profesionalnih standarda.

Ovo je, inače, prva od radionica koju organizira Misija OESS u BiH, uz potporu Udruge BH novinari i Vijeća za tisak i online medije u BiH, na kojima će se s novinarima razgovarati o mehanizmima zaštite novinara i medijskih profesionalaca, kao i o profesionalnim standardima medijskoga izvješćivanja, a u sklopu projekta jačanja medijskih sloboda u BiH.

Podijelite ovaj članak!