[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/26\/kina-xi-jinping-kongres-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/26\/100x73\/kina-xi-jinping-kongres-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/26\/kina-xi-jinping-kongres-xinhua.jpg","size":"47.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Xi Jinping čestitao Bidenu na izbornoj pobjedi

Kineski predsjednik Xi Jinping čestitao je u srijedu Joeu Bidenu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima 3. novembra, izrazivši nadu da bi ove dvije zemlje mogle promovirati zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.

Kinesko-američki odnosi doživjeli su najveće pogoršanje posljednjih decenija tokom četiri godine mandata aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa, a sporovi su nastali oko pitanja od trgovine i tehnologije do Hong Konga i koronavirusa.

U svojoj čestitki Bidenu, Xi je rekao da zdrave odnose između dvije najveće svjetske ekonomije nisu samo u temeljnim interesima njihova dva naroda već i da ih očekuje međunarodna zajednica, izvijestila je Xinhua.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova čestitalo je Bidenu 13. novembra, dok Trump, koji još uvijek preispituje validnost izbornih rezultata, odbija priznati poraz.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!