[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/19\/who-logo-blue.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/19\/100x73\/who-logo-blue.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/19\/who-logo-blue.jpg","size":"61.91","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

WHO: U protekloj sedmici skoro četiri miliona zaraženih širom svijeta

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u srijedu da je skoro četiri miliona novozaraženih koronavirusom prijavljeno širom svijeta u prošloj sedmici, dok na Evropu otpada skoro polovina svih slučajeva.

U svom posljednjem epidemiološkom izvještaju o pandemiji COVID-19, UN-ova agencija za javno zdravstvo navodi da je po prvi put u više od tri mjeseca broj zaraženih u Evropi opao za desetak posto, što ukazuje da su nedavne restriktivne mjere širom kontinenta imale efekta.

WHO je, ipak, saopćio da se broj preminulih u Evropi „značajno povećao“, uz više od 29.000 umrlih u prošloj sedmici. Značajan rast broja zaraženih i preminulih također je uočen u dvije Amerike. Jugoistočna Azija jedina je regija koj bilježi pad broja zaraženih i preminulih.

U evropskim zemljama, WHO je saopćio da je najveći rast broj zaraženih zabiljžen u Austriji, s 30 posto povećanja u odnosu na prethodnu sedmicu.

WHO je također istaknuo da je Velika Britanija prva zemlja u evropskoj regiji s više od 50.000 preminulih. Globalno posmatrajući, zemlje s najvišim brojkama zaraženih su SAD, Indija, Italija, Francuska i Brazil, prenosi Associated Press.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!