[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/30\/who-zeneva-foto-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/30\/100x73\/who-zeneva-foto-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/30\/who-zeneva-foto-xinhua.jpg","size":"82.66","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

WHO: Raste broj slučajeva kolere širom svijeta, porasla i stopa smrtnosti

Broj slučajeva kolere je ove godine porastao, posebno u mjestima siromaštva i sukoba, s epidemijama prijavljenim u 26 zemalja i naglim porastom stope smrtnosti, rekao je u petak Philippe Barboza, voditelja tima za koleru Svjetske zdravstvene organizacije.

Obično u jednoj godini manje od 20 zemalja prijavljuje izbijanje bolesti koja se širi konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode i može uzrokovati akutnu dijareju.

- Nakon godina pada broja, svjedoci smo vrlo zabrinjavajućeg porasta izbijanja kolere širom svijeta tokom prošle godine - rekao je Philippe Barboza na konferenciji za novinare u Ženevi, prenosi Reuters.

Prosječna stopa smrtnosti do sada ove godine gotovo se utrostručila u poređenju s petogodišnjim prosjekom i trenutno iznosi oko tri posto u Africi, dodao je.

Dok će većina oboljelih imati blage ili nikakve simptome, kolera može biti i smrtonosna ako se ne liječi.

Epidemija kolere u Siriji već je ubila najmanje 33 osobe, predstavljajući opasnost na prvim linijama 11-godišnjeg rata u zemlji i izazivajući strahove u prepunim kampovima za raseljene.

Barboza je također izrazio zabrinutost zbog izbijanja kolere na Rogu Afrike i u dijelovima Azije, uključujući Pakistan, gdje su neke regije poplavljene.

Rekao je da je samo nekoliko miliona doza vakcine dostupno za upotrebu prije kraja ove godine, navodeći kao jedan od problema nedostatak proizvođača.

Svjetska zdravstvena organizacija ima hitne zalihe vakcine protiv kolere.

- Dakle, vrlo je jasno da nemamo dovoljno kako bismo odgovorili na akutne epidemije, a još manje da bismo mogli provesti preventivne kampanje vakcinacije koje bi mogle biti način da se smanji rizik za mnoge zemlje - rekao je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!