[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/29\/covid-19-bih-ombudsman-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/29\/100x73\/covid-19-bih-ombudsman-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/29\/covid-19-bih-ombudsman-1.jpg","size":"63.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

WHO - Omikron varijanta koronavirusa vrlo visok rizik 'na globalnom nivou'

Novi soj koronavirusa omikron predstavlja "vrlo visok rizik" na globalnom nivou, upozorila je u ponedeljak Svetska zdravstvena organizacija ali je istovremeno naglasila da postoje brojne nepoznanice oko njegove opasnosti i prenosivosti.

Agencija UN-a za javno zdravstvo zatražila je od svojih članica, 194 država, da ubrzaju vakcinaciju prioritetnih grupa i da, u očekivanju povećanog broja  zaraženih, “osigura uvođenje planova za ublažavanje zaraze i očuvanja temeljnih zdravstvenih službi".

- Omikron ima broj mutacija bez presedana, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovih potencijalnih posljedica po kretanje pandemije. Procijenjeno je da je globalni rizik po zdravlje povezan s novom varijantom virusa veoma visok - upozoravaju iz WHO.

- Povećanje broja zaraženih, bez obzira na težinu njihovog oboljenja, može dovesti do pretjerane potražnje za sistemima zdravstvene zaštitie i do povećanog morbiditeta i mortaliteta. Posljedice po ranjive kategorije stanovništva bit će značajne, zaključilu si WHO-a, prenosi Reuters

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!