[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/18\/vstv7.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/18\/100x73\/vstv7.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/18\/vstv7.jpg","size":"372.26","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

VSTVBiH - Zaključci Predstavničkog doma PSBiH ne obavezuju članove Vijeća

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine je tokom drugog dana sjednice usvojio je Zaključke povodom Zaključaka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji su doneseni na sjednici Predstavničkog doma koja je bila održana 26. juna.

U zaključku VSTVBiH se navodi da zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim traži od svih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a. 

Zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu a posebno Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, suštinski predstavlja, zaključio je VSTV, parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini.

- Na taj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti - navodi se u zaključku VSTV-a.  

Također se navodi da članovi VSTV-a te sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće učestvovati u radu te istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

VSTV poziva Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH da sva pitanja u vezi pravosuđa razmatra kroz partnerski odnos s Visokim sudskim i tužilačkim savjetom na bazi poštovanja demokratskog principa podjele vlasti, zaključak je VSTV-a. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!