[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/21\/vstv7.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/21\/100x73\/vstv7.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/21\/vstv7.jpg","size":"86.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

VSTVBiH - Sudskom nagodbom do brzog i kvalitetnog rješavanja sudskog spora

Građani i građanke Bosne i Hercegovine čiji se predmeti vode u prvostepenim i drugostepenim sudovima imaju priliku svoj predmet riješiti sudskom nagodbom u skraćenom postupku, a u okviru Sedmice sudske nagodbe od 21. septembra do 2. oktobra, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH).

Kako se nadalje navodi, sudska nagodba je brži i jeftiniji način rješavanja sudskih sporova koji podrazumijeva međusobni dogovor stranaka u sporu. Na ovaj način, stranke i sud pošteđeni su dugotrajnog vođenja sudskog postupka, nepotrebnog pribavljanja i izvođenja dokaza, odlaganja/odgađanja ročišta i eventualnog drugostepenog postupka te se izbjegavaju brojni dodatni troškovi redovnog sudskog postupka.

Sedmice sudske nagodbe se organizuju na inicijativu VSTV-a BiH u svim sudovima u BiH radi rješavanja većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke.

- Stranke koje su zainteresovane i žele svoje predmete riješiti sudskom nagodbom mogu se samostalno, preko svog zastupnika ili u dogovoru sa suprotnom stranom, obratiti svom sudu ili postupajućem sudiji, te pisanim prijedlogom ili na drugi način predložiti zaključenje sudske nagodbe. Postupajući sudija će, u skladu sa prijedlogom i voljom stranaka i odredbama Zakona o parničnom postupku, tokom cijelog postupka, nastojati da se spor riješi nagodbom - navodi se.

Iz VSTV-a napominju kako u sudskoj praksi BiH taj način mirnog rješavanja sporova nije dovoljno iskorišten, te kako predstavlja  efikasan način rješavanja svih vrsta predmeta parničnog i vanparničnog postupka, a naročito predmeta koji se odnose na naplatu komunalnih i sličnih usluga male vrijednosti, radnih sporova, isplatu dugova i naplatu potraživanja, naknadu štete, podjelu stvari i nekretnina u zajedničkom vlasništvu, uređenje međa, materijalna davanja i drugo.

Stranke sudsku nagodbu mogu sklopiti uvijek, neovisno o vremenu održavanja Sedmica sudske nagodbe, koje realizuje VSTVBiH u saradnji sa svim sudovima u BiH, navodi se u saopćenju.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!