[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/12\/indija-chennai-voda-nestasica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/12\/100x73\/indija-chennai-voda-nestasica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/12\/indija-chennai-voda-nestasica.jpg","size":"619.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Voz dopremio 2,5 miliona litara vode u indijski grad Chennai

Prvi voz s vagonima vode u petak je došao u indijski grad Chennai, industrijsko središte s 4,5 miliona stanovnika koje već mjesecima pati od nestašice vode.

Voz s 50 vagona dopremio je 2,5 miliona litara vode u grad na jugoistoku Indije, a očekuje se kako će isti vozovi pristizati i idućih dana, prugama koje su oslobođena za njihovo kretanje, kazali su iz željeznice.

Voz je za pet sat prešao 217 kilometara puta između Jolarpettaija i Chennaija. Voda je napunjena kod brane Mettur, jedne od najvećih u Indiji. Rezervoari koji su dosad osiguravali zalihe vode za Chennai, ovoga su ljeta presušili, a iz vodovoda je smanjen kapacitet  za 40 posto, dok se svakog dana cisternama osiguravaju ograničene zalihe vode.

Indijske vlasti u četvrtak su napunile spremnike vodom i natovarile ih u voz u južnoj državi Tamil Nadu kako bi opskrbile svoju proizvodnu prijestolnicu Chennai gdje su rezervoari presušili.

Tehničari na željezničkoj stanici u Jolarpettaiju, udaljenoj 217 km od Chennaija, radili su rano od četvrtka kako bi popunili pedeset vagona s po 50.000 litara vode iz južne indijske rijeke.

'Vodeni' voz je u petak stigao kako bi pružio prijeko potrebnu pomoć u automobilskom centru nazvanom 'indijski Detroit'.

Nedostatak vode primorao je  neke škole na prisilio zatvaranje, dok poduzeća traže od zaposlenika da rade od kuće.

I ostali indijski gradovi, uključujući glavni grad New Delhi i tehnološki centar Bengaluru, također se bore s nestašicom vode, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!