[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/20\/rusija-nato-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/20\/100x73\/rusija-nato-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/20\/rusija-nato-1.jpg","size":"315.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Vojni čelnici NATO-a i Rusije na sastanku 'u četiri oka' u Azerbejdžanu


Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov sastao se u Bakuu s komandantom snaga NATO-a u Evropi, američkim generalom Curtisom Scaparrottijem, u prvom susretu najviših vojnih zvaničnika Rusije i NATO-a, nakon što su odnosi Moskve i Alijanse zbog Ukrajine pali na najniži nivo od završetka Hladnog rata.

Gerasimov i Scaparrotti, razgovarali su u četvrtak o vojnim aktivnostima Rusije i NATO-a u Evropi te o mjerama za unapređenje povjerenja i izbjegavanje incidenata, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Sagovornici su razmijenili i stavove o Siriji, navodi se u saopćenju.

Sastanak u četiri oka Gerasimova i Scaparrottija u Azerbejdžanu bio je prvi od kako su pogoršani odnosi Moskve i Zapada, nakon što je Rusija pripojila Krim 2014. godine i podržala pobunjenike u istočnoj Ukrajini.

NATO je odgovorio time što je rasporedio snage bliže ruskim granicama, podsjeća AP.

Podijelite ovaj članak!