[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/vlada-sbz-nova.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/100x73\/vlada-sbz-nova.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/vlada-sbz-nova.jpg","size":"299.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Vlada SBŽ-a odgodila izjašnjavanje o uspostavi registra imenovanih dužnosnika

Objavljivanjem registra imenovanih i izabranih dužnosnika te zaposlenih u javnom sektoru, započelo je vraćanje povjerenja građana u institucije Sarajevske županije, rečeno je danas u Travniku, na sjednici Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ), uz ocjenu da bi sličan registar koristio i SBŽ-u i njegovim stanovnicima.

Predstavljajući članovima Vlade SBŽ-a software i registar objavljen u Sarajevskoj županiji, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom te županije Erduan Kafedžić kazao je da on, među ostalim, pruža uvid u ljudske resurse, kvalifikacije i plaće uposlenih, te u angažman u povjerenstvima i naknade koje za to primaju.

- Cilj je, prije svega, kroz transparentnost, vratiti povjerenje građana. Također, registar detektirati eventualni sukob interesa i sve druge nepravilnosti koje se mogu javiti, i koje se javljaju u procesima imenovanja. Dakle, registrom smo javnosti potpunosti otvorili proces imenovanja - kazao je Kafedžić novinarima.

Ponudivši pomoć i potporu Vladi SBŽ-a u procesu uspostave registra, Kafedžić je kazao da on ne zahtijeva mnogo novca, nego znanje, te mnogo hrabrosti i upornosti.

Na sjednici je istaknuto kako je Vlada SBŽ-a opredijeljena za borbu protiv korupcije te su se mogle čuti pohvale i izjave podrške uvođenju registra, ali je odgođeno glasanje o Prijedlogu odluke o registru imenovanih i izabranih osoba u SBŽ-u.

- To je odgođeno za sedam dana kako bi se sva ministarstva i uprave mogli izjasniti i dati prijedloge i eventualne primjedbe. Nema nitko ništa protiv toga se uspostavi registar, kao jedan dobar alat, ali to je proces koji nije lagan. Svima nam je cilj da to uradimo temeljito, a imamo i pozitivan primjer u Sarajevskom kantonu iz kojeg možemo dosta naučiti i uzeti ono što je primjenjivo u našem kantonu - kazao je novinarima premijer SBŽ-a Tahir Lendo (SDA).

Na upit novinara da prokomentira odgađanje izjašnjavanja o spomenutoj odluci, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Bojan Domić (HDZ BiH) kazao je da je došlo do nejasne situacije, ističući da odluka nije bila planirana u najavi današnje sjednice, nego je kao točka dnevnog reda bila predviđena prezentacija softwarea za borbu protiv korupcije.

- Mora to, ipak, proći Ured za zakonodavstvo i ministarstva. Malo nas je samo zbunilo jer se išlo dva koraka ispred, a ovako smo to vratili na početak - kazao je on.

Ocijenivši da registar predstavlja dobar alat, Domić je kazao da se postavlja pitanje može li on išta promijeniti, s obzirom na to da nema represivni mehanizam. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!