[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/17\/nenadic-sindikat.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/17\/100x73\/nenadic-sindikat.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/17\/nenadic-sindikat.jpg","size":"71.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Vlada i Sindikat policije Kantona Sarajevo potpisali novi Kolektivni ugovor

Kolektivni ugovor između Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata policije KS potpisali su premijer Mario Nenadić i predsjednik tog sindikata Sadik Ećo.

Prethodni Kolektivni ugovor sa Sindikatom policije istekao je 1. oktobra te je Sindikat policije podnio inicijativu za pokretanje postupka pregovaranja i zaključivanja novog Kolektivnog ugovora.

Novim Kolektivnim ugovorom zadržana su dosadašnja prava policijskih službenika, a novina je da su  izjednačena  njihova prava u odnosu na ostale zaposlene u Kantonu Sarajevo kada je riječ o isplati naknada za prijevoz na posao i s posla, s obzirom da su u ovom segmentu do sada bili diskriminirani.

Premijer Nenadić je zahvalio učesnicima u izradi Kolektivnog ugovora na odgovornosti koju su pokazali tokom pregovaračkog procesa, na solidarnosti i razumijevanju koju su iskazali naspram aktuelne epidemiološke situacije kao i za sve učinjeno za Sarajevo i građane u prethodnih sedam mjeseci.

- Vlada je prepoznala sve što je policija uradila tokom trajanja pandemije i veoma teških izazova, posebno u martu, aprilu i maju ove godine, kao i sve ostalo što radi u uvjetima primjene novih zakonskih odredbi vezanih za prekršaje i druge propise koje će primjenjivati u budućem radu - kazao je Nenadić.

Naglasio je i da Vlada garantira da u trenutnim finansijskim okolnostima neće biti smanjenja obima pripadajućih prava uposlenima u policiji i zdravstvu, po osnovu kolektivnih ugovora, a što je naglasila vodeći pregovore i socijalni dijalog sa svim reprezentativnim sindikatima u Kantonu Sarajevo.

Policijski komesar MUP-a KS Nusret Selimović je kazao da je policija svjesna svih trenutnih problema, kao i potrebe da se adekvatno odgovori na njih, te je shodno tome i dat pristanak na ovaj tekst sporazuma.

Predsjednik Sindikata Ećo je istakao da su trenutne epidemiološke i finansijske okolnosti u Kantonu razlog prihvatanja ovog teksta sporazuma iako, po njegovim riječima, policijski službenici zaslužuju veća prava.

Ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko izrazio je žaljenje jer nisu ispunjeni prvobitni zahtjevi Sindikata i prava pripadnika Uprave policije MUP-a KS koji su ih u punom kapacitetu opravdali i zaslužili.

Novi Kolektivni ugovor potpisan je na period od 15 mjeseci, a pozitivno mišljenje na njegovu primjenu je dalo Ministarstvo finansija KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!