[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/fna-109166.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/100x73\/fna-109166.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/fna-109166.jpg","size":"361.06","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Vlada FBiH traži uvid više institucija o stanju u Zavodu Pazarić (VIDEO)

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zadužila je na sjednici Ministarstvo rada i socijalne politike da joj u roku od sedam dana dostavi objedinjeni izvještaj o stanju u Zavodu Pazarić koji će sadržavati uvid četiri ministarstva, kao i finansijske policije, inspekcije i poreznika.

Vlada će nakon toga nastaviti ovu tačku dnevnog reda, koju je započela na današnjoj sjednici, kazao je na pres-konferenciji ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača tokom današnje sjednice Vlade.

U okviru te tačke su jednako bile i druge ustanove sličnog tipa pod federalnom nadležnošću - zavodi Drin i Bakovići, ustanove u Sarajevu i Ljubuškom, ali, za razliku od Pazarića, uprave ostalih ustanova su u međuvremenu naznačile da izvještaji o radu u 2018. godini, inače ranije dostavljeni Vladi i Parlamentu, uglavnom odgovaraju stvarnom stanju.

Za razliku od njih, Redžep Salić, aktuelni direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, nedavno je izazvao buru u javnosti kada je prilikom razmatranja tih izvještaja u Federalnom parlamentu izjavio da je prethodna uprava Zavoda na čijem je on čelu „frizirala“ njen izvještaj a prethodno počinila teške malverzacije, kriminal, na štetu štićenika ustanove.

Po današnjoj izjavi ministra Drljače, Salić nije iznio ništa od navedenih optužbi kada je izvještaj razmatrala Federalna vlada krajem juna, prije nego što ga je uputila Parlamentu.

Vlada bi trebalo da u nastavku današnje tačke dnevnog reda, vjerovatno iduće sedmice, po razmatranju zatraženih mišljenja četiri ministarstva i drugih institucija o stanju u Zavodu Pazariću, formira njene zaključke i mjere.

Nalaze treba da dostave, svako iz svoje nadležnosti, ministarstva rada i socijalne politike, zdravstva, pravde i obrazovanja, a druge ustanove koje također treba da izvrše uvid da li stanje u Zavodu odgovara dozvoljenim standardima, jesu finansijska policija, Porezna uprava i Federalna uprava za inspekcijske posl

Pogledajte VIDEO

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!