[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/17\/fna-110962.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/17\/100x73\/fna-110962.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/17\/fna-110962.jpg","size":"325.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Vlada FBiH - Predloženo oslobađanje rudnika od plaćanja putarine za dizel gorivo

Vlada FBiH je danas Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH uputila prijedlog za oslobađanje rudnika u Federaciji BiH od plaćanja putarine za dizel gorivo u 2020., u ukupnoj količini od 35.636.695 litara.

Ta odluka je donesena na osnovu zahtjeva rudnika uglja i rudnika boksita Federacije BiH proisteklih iz utvrđene zakonske mogućnosti oslobađanja od plaćanja putarina na dizel gorivo i činjenice da rudnici u proizvodnji boksita, uglja i otkrivaka troše određene količine dizel goriva. Stoga će oslobađanje od putarine imati pozitivne efekte na poslovanje rudnika koji svoju tešku i složenu djelatnost od općeg interesa obavljaju u izuzetno složenim uslovima.

Na proizvodnji uglja u jamskoj i površinskoj eksploataciji zasniva se dugoročni bilans energetskih potreba Federacije BiH, odnosno proizvodnja električne energije, jer od ukupne električne proizvodnje oko 80 posto proizvedenog uglja rudnici uglja u FBiH isporuče Elektroprivredi BiH za termoelektrane u Kaknju i Tuzli, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!