[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/16\/brckovlada3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/16\/100x73\/brckovlada3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/16\/brckovlada3.jpg","size":"96.30","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Vlada Brčkog usvojila rebalans budžeta za 2021. godinu

Vlada Brčko distrikta na 26. redovnoj sjednici usvojila je Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Brčko distrikta BiH za 2021. godinu.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić kazao je da nakon izvršenih izmjena nova projekcija prihoda u Budžetu Brčko distrikta BiH za 2021. godinu iznosi 232.080.442 maraka.

"Stavili smo na raspolaganje 15.000.000 maraka. Vlada Distrikta je uspjela da nađe unutrašnje rezerve, nešto preko šest miliona maraka i to smo našli na uštedama na pozicijama plate, materijalnih troškova i izvršili smo određeni prenos sredstava negdje više skoro od 9 miliona maraka iz ranijih godina što nam je bio dobar osnov da možemo ispuniti neke svoje tekuće obaveze do konca ove godine”, kazao je Kadrić.

Istakao je da je ovim rebalansom planirano dodatno 2 miliona maraka za podsticaj u poljoprivredi što će, kako je kazao, u zbiru za tekuću godinu iznositi 12 miliona maraka, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

"Također, planirali smo 700.000 maraka nedostajućih u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu, za podsticaj u privredu uz negdje oko 200.000 maraka podrške pomoći JP 'Luka Brčko'. Opredijeli smo se i uspjeli smo naći 1.200.000 maraka za tekuće donacije sportskim klubovima i to je pokušaj da ovu tešku situaciju u kojoj se našao brčanski sport, u smislu finansiranja, pokušamo sanirati. Ukazala se potreba, a i naša je obaveza, da djelujemo prema JZU 'Zdravstveni centar Brčko' sa milion maraka dodatnih sredstava kako bi mogli provesti do kraja finansijski plan i osigurati da JZU, posebno sada u pripremi borbe za četvrti val protiv pandemije, ima dovoljno sredstava. Dodatno smo podržali i Pododjeljenje za javno zdravstvo u smislu obaveza prema protokolu koji smo uspostavili i planu vakcinacije", kazao je Kadrić.

Naglasio je da je milion maraka preusmjeren i Policiji Brčko distrikta BiH kako bi mogli zagrijavati prostorije nove zgrade Policije, ali i kako bi osigurali druga materijalno-tehnička sredstva.

Gradonačelnik je kazao da su se u ovom rebalansu našla i sredstva za izgradnju Gradskog stadiona.

"Izvršili smo jedan prenos sredstava s drugih kapitalnih pozicija prema zajedničkoj zbirnoj poziciji za raspisivanjem novog tendera za izgradnju Gradskog stadiona i tu je još dodatnih 1.650.000 maraka sredstva koja su nam potrebna jer je prethodni tender pao zbog povećanja cijena građevinskog materijala.

Također, Direkcija za finansije dobit će 500.000 maraka za nabavku softvera za Poreznu upravu kako bi se krenulo sa primjenom Zakona o igrama na sreću i konačno počeli osiguravati prihodi i po tom osnovu. U Arhiv u Odjeljenju za javni registar smo osigurali 100.000 maraka za nabavku softvera i hardvera. Također, i Odjeljenju za komunalne poslove izdvojili smo 100.000 maraka kako bi se obnovila ukrasna rasvjeta. Na moju inicijativu planirano je i 80.000 maraka za klizalište na Trgu mladih", kazao je Kadrić.

Na sjednici Vlada je odobrila i Nacrt odluke o pristupanju postupku promjene statusa Javnog preduzeća "Radio Brčko“ Brčko distrikt BiH d. o. o.

"Radio Brčko sada pretvaramo u javnu ustanovu koja će imati nadležnost za informisanje i izdavaštvo, a sve s potrebom usklađivanja i sa Zakonom o budžetu jer javno preduzeće djeluje na tržištu i ne možemo na ovaj način više držati status Radio Brčkog. Nastojimo da popravimo ujedno i status samog radija i organizacionu strukturu kako bi došlo do generalnog kvaliteta rada ove ustanove", kazao je Kadrić.

Vlada je na sjednici, između ostalog, odobrila i Smjernice za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu te usvojila Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti Zavodu za zapošljavanje za preraspodjelu neiskorištenih sredstava, stoji u saopćenju.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!