[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/18\/plakati-religijski-film.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/18\/100x73\/plakati-religijski-film.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/18\/plakati-religijski-film.jpg","size":"96.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

VIVA Festival: Na programu 10 filmova u kategoriji religija

U programu 6. VIVA film festivala danas su projekcije 10 odabranih filmova u kategoriji religija.

Trećeg dana Festivala upoznajte se sa neobičnom grupom ljudi koji odbijaju tradicionalne metode praktikovanja religije i pronalaze svoj vlastiti put do duhovnosti kroz gledanje filma „Sijači duše“ (Malgorzata Szyszka).  Kako na istom platnu predstaviti budističke motive i proizvode globalnog tržišta i industrije zabave? Saznajte u filmu Komeil Soheilija ''Grančice i kistovi''.

Spoj starog i novog, prošlosti i savremene realnosti, mješavinu urođeničke i kršćanske kulture dočarat će vam priča o čudesnom festivalu u filmu ''Amazonija, sveta brda'' (Lia Beltrami). Jedinstven festival održava se i na sjeveroistoku Indije. Molitvene ulične predstave organiziraju se kako bi se očistile ulice. ''Duhovna poruka Sualkuchiia'' je film Anupama Baishye, a u njemu se predstavlja nevjerovatna ideja o čistoći po čemu je ovo indijsko selo posebno.


Lizzie Berne DeGear i Martha Mapes predstavljaju nam „(M)adam: Adamovo revidirano rebro“, animirani kratki film o biblijskoj priči koju (smo mislili da) svi poznajemo.
''Osmildo'' (Pedro Daldegan), se bori za spašavanje maternjeg jezika, diferenciranih autohtonih škola, svetih rituala, tradicionalne medicine i zemlje plemena Kuntanawa.

Film o kaligrafiji, umjetnosti koja oslikava islamsko nasljeđe, kulturu i tradiciju ''Noqte'' donosi nam Emir Valinezhad), a Simone Pizzi autor filma ''Poput tebe'' opisat će vam međuljudske odnose kroz susrete vjernika iz različitih država unutar milanske oblasti.

Uronite u svijet drevne paganske magije očima mlade osobe modernog svijeta u filmu "Šaptači" rediteljke Weronike Frycz, nakon čega putujemo u Srbiju gdje ćete upoznati neobičnog pravoslavnog sveštenika, njegov način života i shvatanje univerzuma u filmu ''Otac Arsenije'', rediteljke Svetlane Cemin.

 Online projekcije filmova održavaju se u tri termina, kako bi bile dostupne autorima iz različitih vremenskih zona, i to počev od 12.00 h, 20.00 h i 01.00 iza ponoći, a moguće je i odložno gledanje filmova na www.vivaba.com.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!