[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/23\/promocija-cajangrad.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/23\/100x73\/promocija-cajangrad.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/23\/promocija-cajangrad.jpg","size":"90.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Visoko - Promovirani rezultati istraživanja srednjovjekovne utvrde Čajangrad

Promocija rezultata posljednjih arheoloških istraživanja srednjovjekovne utvrde Čajangrad u Gračanici, održana je u ponedjeljak u Zavičajnom muzeju Visoko.

O ovogodišnjoj kampanji istraživanja govorili su direktorica Zavičajnog muzeja Đenana Ganić, profesor Medrese „Osman ef. Redžović“ Emir Uzunalić, te arheolog i voditelj radova Tarik Silajdžić,saopćila je press služba Grada Visoko.


– Ove godine u radovima je učestvovalo 80 volontera, naših učenika i ponovo smo došli do sjajnih otkrića i rezultata. Ovom prilikom bih istaknuo da je riječ o projektu koji su podržali Medresa „Osman ef. Redžović“, ali i Grad Visoko i Zeničko-dobojski kantona, a naravno tu je i Zavičajni muzej Visoko koji nas je sve povezao - kazao je profesor Medrese Emir Uzunalić.

O radovima je govorio arheolog Tarik Silajdžić, koji je istaknuo kako su tokom ovogodišnje kampanje otvorene dvije sonde, 90 m2 novog prostora, ali i otkrivena dva bedema i brojni predmeti, građevinski metal, držači za drvene grede, mehanizmi brave, katanci, sječiva britve, nožići, kao i poljoprivredni alati.

Gradonačelnik Mirza Ganić je istakao da je zadovoljan viđenim rezultatima ovogodišnjih istraživanja i sretan da na području grada postoji jedno ovakvo arheološko nalazište.

- Ovo je važno historijsko, ali i turističko mjesto, a Grad Visoko će i u budućnosti nastaviti sa podrškom ovom, ali i drugim bitnim projektima, koji se bave historijom našeg grada i države, ali nam otvaraju i turističku perspektivu - kazao je gradonačelnik Ganić.

Kampanja istraživanja srednjovjekovne utvrde Čajangrad nastavlja se naredne godine, s nadom da će ova utvrda uskoro postati i potpuno istražena i rekonstruisana, saopćeno je.
 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!