[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/200120-zavicajni-muzej-visoko-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/100x73\/200120-zavicajni-muzej-visoko-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/200120-zavicajni-muzej-visoko-markica.jpg","size":"449.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Visočki muzej čuva nadvratnik i natprozornik srednjovjekovnog grada (VIDEO)

Nadvratnik i natprozornik sa srednjovjekovnog bosanskog kraljevskog grada Visoki najvrijedniji su eksponati srednjovjekovne zbirke Zavičajnog muzeja iz Visokog.

Nadvratnik je pronađen 1993. godine, kao slučajni nalaz, kada je i prenesen u prostorije muzeja.

- Tokom arheoloških istraživanja 2007. godine pronađena je i bifora, natprozornik sa grada Visoki - kazala je Feni vršiteljica dužnosti direktora Zavičajnog muzeja Mubera Pulo.

Osim ta dva vrijedna eksponata, srednjovjekovnu zbirku čini niz eksponata koji su specifični za Visoko i visočki kraj, a uglavnom su to fragmenti arhitekture sa dva lokaliteta, sa grada Visoki i lokaliteta krunidbene i grobne crkve bosanskih vladara u Milima, današnjim Arnautovićima.

Također, zbirku čini manji broj eksponata iz antičkog i osmanskog perioda.

- U okviru srednjovjekovne zbirke pored originalnih kamenih eksponata imamo i određen broj kopija jer se radi o važnim historijskim nalazima, a čiji originali su u Zemaljskom muzeju. Radi se o dva stećka sa lokaliteta Zgošće i ploči kaznaca Nespine - navela je Pulo te dodala da su dijelom srednjovjekovne zbirke oružje te fotokopije povelja.

Povelje i dokumenta iz te zbirke uglavnom govore o vladarskim porodicama, o dodjeljivanju određenih priznanja i posjeda. Također, muzej ima i kopiju povelje bosanskog bana Kulina, za koju se smatra da je izdata na području Visokog.

Srednjovjekovna zbirka jedna je od osam u Zavičajnom muzeju, a Pulo ističe da su ponosni i na arheološku zbirku, etnološku, numizmatičku, ali i na ostale zbirke. Muzej ukupno ima 2.000 eksponata.

Muzej nastavlja sa arheološkim istraživanjima na nekoliko lokaliteta, te će srednjovjekovna zbirka biti još bogatija.

Zavičajni muzej osnovan je 1953. godine, a od 1957. godine je u današnjim prostorijama. Smatra se da je jedan od najstarijih u Bosni i Hercegovini, a najstariji u Zeničko-dobojskom kantonu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!