[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/14\/rak.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/14\/100x73\/rak.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/14\/rak.jpg","size":"334.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Provje(t)reno / Provjereno

Vijest da su Rusi otkrili lijek za rak spada u domen naučne fantastike

Vijest da su ruski naučnici otkrili revolucionarni lijek koji će moći da izliječi rak, sidu, hepatitis i tuberkulozu, sve zahvaljujući modfiikaciji ćelija našeg imunog sistema, spada, ocijenio je prof. dr. Samir Bešlija,šef Klinike za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u domen naučne fantastike.

Navodno, ljekari, naučnici iz ruskog grada Novosibirska su usjpeli da naprave vakcinu na bazi dentritskih ćelija i tokom laboratorijskih istraživanja utvrđeno je da se modifkovane ćelije suprotstavljaju tumorima šest puta aktivnije od „običnih“ ćelija.

Vakcina je, navodno, prošla klinička ispitivanja: oboljeli od raka dojke i jajnika primali su lijek tokom i poslije hemoterapije. Kod njih nisu zabilježena neželjna dejstva, a osim toga, pacijenti se nisu obratili doktorima zbog recidiva tumora.
Naučnici smatraju da je najveća prednost vakcine njena „preciznost“. Naime, ona utiče samo na infcirane ćelije, ne šteteći zdravim organima.

- Mi svakog dana jesmo bliže otkrivanju lijeka za rak,. ali i smo i dovoljno daleko od toga da mogu tvrditi kako se to u skorijoj budućnosti neće desiti. Ako bih primao fening za vijesti koje svakog dana kažu da je otkriven lijek za rak, bio bih bogat čovjek. Dakle, ta vijest spada u domen naučne fantatsike - siguran je prof.dr. Bešlija.

Podijelite ovaj članak!