[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/vijece.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/100x73\/vijece.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/vijece.jpg","size":"98.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Vijeće ministara usvojilo Strategiju za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALV) u BiH za period 2021. - 2024. godine i prateći akcioni plan, s ciljem daljnjeg povećanja efikasnosti svih subjekata u ovoj oblasti i daljnjeg unapređenja bezbjednosti u BiH i regionu.

Strategiju i prateći akcioni plan pripremio je Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u saradnji sa nadležnim organima na svim nivoima vlasti i međunarodnim partnerima, uključenim u implementaciju strateških ciljeva, a zasnovana je na standardima Ujedinjenih nacija, Evropske unije i drugim međunarodnim standardima i najboljim praksama.

Četiri strateška cilja usmjerena su na unapređenje i usklađivanje pravnog okvira u implementaciji SALV zakonodavstva; smanjenje zloupotrebe ilegalnog posjedovanja i trgovine vatrenog oružja i municije, upravljanje SALV-om u posjedu Oružanih snaga BiH, te na nastavak saradnje sa međunarodnim i regionalnim organizacijama i organizacijama civilnog društva u ovoj oblasti.

Provođenje ovih ciljeva putem akcionog plana za rezultat treba imati daljnje unapređenje kontrole unutrašnjeg i spoljnotrgovinskog prometa oružja, smanjenje incidenata počinjenih oružjem i nelegalnog oružja u posjedu građana, povećanje povjerenja građana u institucije u BiH na svim nivoima vlasti, kao i smanjenje viškova malog oružja i lakog naoružanja u posjedu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Posebna pažnja je usmjerena na jačanje cjelokupnih administrativnih i istražnih kapaciteta svih nadležnih tijela u BiH radi sprečavanja ilegalnog posjedovanja i krijumčarenja malog oružja i lakog naoružanja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!