[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/09\/vasvija-vidovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/09\/100x73\/vasvija-vidovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/09\/vasvija-vidovic.jpg","size":"50.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Provje(t)reno / Lažne vijesti

Vidović demantovala tvrdnje bivšeg Mladićevog advokata

Branko Lukić, bivši šef advokatskog tima generala Ratka Mladića, nedavno je u izjavi za Sputnik iznio niz optužbi na račun rada i prakse Tribunala u Hagu. On je tom prilikom kazao kako „ni jedan Tribunal, niti Sudsko vijeće ili Sud ne smije da koristi praksu koju je primjenjivao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)“ . U istoj izjavi, ovaj advokat je kazao da se o ovome još ne govori otvoreno, jer bi to značilo da se priznaju nelogičnosti i krupne mane u pravnim postupcima Haškog tribunala, već da se to definiše na drugi način.

Advokatica Vasvija Vidović u izjavi za naš portal, u potpunosti demantuje navode Lukića uz opasku da bi ovakvi komentari trebali biti strani svakom profesionalnom advokatu.

-On miješa sudsku praksu sa propisima kojima se organizuje rad sudova. Kaže kako sudovi ne primjenjuju pravila, a sam priča o sudskoj praksi. Miješa praksu i pravila. Nije istina ni da sudsko vijeće ne smije koristiti praksu koju je primjenjivao Tribunal. To je potpuno netačno i izmišljeno. Naravno da se može koristiti i da je koriste svi sudovi koji dođu u kontakt sa predmetima Međunarodnog krivičnog suda – ističe Vidović te dodaje kako je u pitanju ad hoc Tribunal, a svaki Tribunal ima svoja pravila.

-Razika između Rimskog statuta i Tribunala je neznatna. Slična su pravila procesa. Kada je u pitanju udruženi zločinački poduhvat, čak i predratni krivični zakon bivše SFRJ je poznavao zločinačko udruživanje i zabranjivanje takvog udruživanja. Razlika je samo terminološka. To je oblik odgovornosti – pojašnjava Vidović.

vasvija-sud.jpg

Podsjećamo, Lukić je uporište za svoje tvrdnje je našao u novim Tribunalima  za Liban, ili Kambodžu  koji navodno u svojim statutima imaju definisano da se ne smije koristiti sudska praksa koja je korišctena pred Haškim Tribunalom.

U nastavku, Lukić je poručio i kako sama pravila Haškog tribunala nisu predviđala puno toga, što je prema njemu naknadno uvedeno, kao što je recimo zajednički zločinački poduhvat.

Za Lukića je Tribunal u Hagu „jedno od oružja koje je u prethodnom vremenu korišćeno protiv srpskog naroda“ . Po njegovim rečima, u slučaju njegovog klijenta Ratka Mladića presuda je donjeta na osnovu onoga što je tužilac izneo u svojoj završnoj reči, a ne na osnovu dokaza te da je u tom postupku „Konvencija o genocidu izvrnuta naopako i primjenjena samo na Srebrenicu“ što je prema njemu samo jedan od dokaza zašto su haški postupci neprimjenjivi na ostale sudove. Na kraju je konstatovao da je od Tribunala napravljen „Eldorado za tužioce“.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!