[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/21\/skullbreaker.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/21\/100x73\/skullbreaker.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/21\/skullbreaker.jpg","size":"55.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

(VIDEO)Roditelji, oprez! Zbog nove igre djeca iz cijelog svijeta završavaju u bolnicama

Opasna igra, koju engleski govornici nazivaju 'Skull-Breaker Challenge' krenula je na svoj put oko svijeta iz Južne Amerike, gdje je nazivaju 'Rompcráneos'. No zbog onoga što u ovoj igri slijedi mogla bi se slobodno nazvati izazovom slomljene lubanje, jer upravo o tome je riječ. Otkako se pojavio na Tik Toku, ovaj je izazov postao je planetarno poznat pa sad mladi sa svih strana svijeta riskiraju glavu (i to doslovce) ne bi li njihova glupost doživjela desetak sekundi globalne slave, piše tportal.hr.

 O čemu je riječ zapravo ? Tri osobe - a obično je riječ o mladićima ili čak dječacima, ponekad i djevojkama - stanu jedna do druge i gledaju u kameru. One dvije s s lijeva i s desna poskoče istovremeno, a za njima skoči i osoba u sredini. Dok je u zraku, drugo dvoje podmeće joj noge kako bi osoba u sredini izgubila ravnotežu i pala na tlo. Lupi li pritom glavom, to bolje za snimku na Tik Toku.

Problem je da ta neobuzdana tinejdžerska zabava odnosi i prve žrtve. Izvještaji o frakturama, potresima mozgova i podljevima stižu sa svih strana. Ovaj opasni trend uplašio je roditelje i zabrinuo dječje psihologe.

'Roditelji i učitelji morali bi djeci objasniti da nije riječ o igri nego o napadu', inzistira psihijatrica Jodi Gold. 'To je oblik kibernetskog maltretiranja i to se apsolutno mora spriječiti!'

I dok stariji zdvajaju, djeca su oduševljena prilikom da se proslave na tako popularnoj aplikaciji kakva je trenutno Tik Tok. Glasnogovornik TikToka ograđuje se od svega, tvrdeći kako smjernice zajednice ne dopuštaju sadržaj koji potiče ili promovira opasne izazove te da iz aplikacije uklanjaju svako prijavljeno ponašanje koje krši te smjernice.

Izazov potječe iz Južne Amerike, odakle se proširio u Europu i Sjevernu Ameriku. Početkom veljače na društvenim je mrežama objavljen video s upozorenjem na španjolskom: 'Viral. !! Reto de moda en las escuelas.' Autor poručuje da je riječ o novoj modi koja se širi školama te da prihvaćanje izazova može prouzročiti lomove lubanje i druge ozljede.

Izazov se na španjolskom jeziku naziva 'Rompcráneos' i kruži TikTokom i drugim društvenim mrežama.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!